Løkke opgiver at danne flertalsregering

Efter at have holdt møde med samtlige partier i Folketinget, konkluderer Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, søndag, at det ikke er muligt at danne en borgerlig flertalsregering.

Lars Løkke Rasmussen informerer om forhandlingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen erkender, at det ikke kan lykkes at etablere en borgerlig flertalsregering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

»Konklusionen er, at det ikke lader sig gøre at etablere en flertalsregering,« siger Lars Løkke Rasmussen søndag eftermiddag foran landstingssalen på Christiansborg.

Løkke havde fået mandat af Dronningen til at søge muligheden for at danne en flertalsregering, men mandag formiddag vil han oplyse Hendes Majestæt om, at det ikke kan lykkes.

Efter valget har Dronningen på baggrund af et ønske fra Liberal Alliance givet Lars Løkke Rasmussen et mandat som kongelig undersøger til at afsøge muligheden for at danne en borgerlig flertalsregering - altså en regering med alle partier i blå blok.

»Det har jeg loyalt arbejdet med, og jeg har haft samtaler med alle partier,« siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 News.

Men med konklusionen om, at partiernes politik ligger for langt fra hinanden til, at der kan skrives et fælles regeringsgrundlag, må han en tur forbi Dronningen igen.

»Det vil jeg meddele dronningen mandag formiddag. Hun vil formentlig hidkalde statsministeren, og så kommer der en ny dronningerunde,« siger han.

Mandag formiddag vil Løkke igen gå til Dronning Margrethe, når hun er vendt tilbage fra sin tur til Jylland, med henblik på at få et nyt mandat til at forsøge at danne en anden regeringskonstellation.

Det er særligt uenighed om væksten i det offentlige, EU-politikken, skatten på arbejde, grundskyld og grænsebomme, der skiller de fire partier i blå blok ad.

For eksempel ønsker Dansk Folkeparti en offentlig vækst på 0,8 procent om året, mens Venstre og de Konservative vil have et udgiftsstop, og Liberal Alliance ønsker minusvækst.

Både politikere og kommentatorer har de seneste dage vurderet, at det er usandsynligt at kunne samle en blå flertalsregering. Med en ny dronningerunde får Lars Løkke Rasmussen sandsynligvis mandat til at forsøge at danne en borgerlig mindretalsregering.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, synes det mest oplagte scenarie at være en regering kun bestående af Venstre eller en regering med Venstre og Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti udtaler dog, at det mest sandsynlige er, at de står uden for den kommende regering, selvom partiet er det største i blå blok.