Løkke opfordrer til hårdt arbejde for at gøre Danmark ghettofri

Regeringen fremlægger redegørelse om parallelsamfund. Den følger op på ghettoplan fra sidste år.

Der skal mosles på for at komme parallelsamfund til livs.

Det er et af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) budskaber, da han mandag eftermiddag indleder et møde på Marienborg om parallelsamfund.

»Integration handler ikke om farve eller religion, men det handler om holdninger. Det handler om at vælge Danmark til. Derfor sætter vi ind der, hvor Danmark er blevet valgt fra,« siger statsministeren.

På mødet bliver regeringens redegørelse om parallelsamfund præsenteret. Den følger op på regeringens ghettoplan, som blev fremlagt for et år siden.

Målet er, at Danmark skal være ghettofrit i 2030.

I redegørelsen anslås det ud fra registerdata, at 76.400 personer i 2015 levede i parallelsamfund, hvor man isolerer sig fra det øvrige samfund og lever efter helt andre normer og værdier.

Det er 3100 flere end fem år tidligere, men tallet dækker også over, at antallet af personer med ikkevestlig oprindelse steg med mere end 60.000 i den periode.

I redegørelsen anslås det også, at personer med dansk oprindelse samlet set er mere aktive på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet end indvandrere med ikkevestlig baggrund.

»De analyser, som regeringen har offentliggjort, bekræfter, at hvis man bor i et parallelsamfund, så er samfundsdeltagelsen og sprogkundskaberne mindre,« siger statsministeren.

I alderen er 18-59 år er 85 procent af befolkningen med dansk oprindelse i beskæftigelse eller uddannelse.

For ikkevestlige indvandrere, der har opholdt sig i Danmark under tre år, er det 47 procent. Med længere opholdstid er det 64 procent.

/ritzau/