Løkke om Thorning: Jeg kan godt få øje på hykleriet

Statsminister Helle Thorning-Schmidt langede ud efter Lars Løkke Rasmussen, da han i sin tid mødtes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama, som privatperson i stedet for som statsminister. Nu er hun selv i et dilemma.

Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil ikke tage stilling til, om hun vil mødes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama, der gæster København i næste uge.

Der ligger nemlig ingen officiel anmodning fra Dalai Lama om et møde, så derfor vil Thorning ikke tage stilling til muligheden.

Da Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), var statsminister, mødtes han med Dalai Lama.

Men besøget foregik som private personer, og ikke som et politisk møde, hvilket dengang affødte kritik fra Helle Thorning-Schmidt.

»Jeg kan godt få øje på hykleriet. Men jeg overlader det helt til hende selv at håndtere det,« siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

»Der er ikke er nogen sammenhæng mellem de meget bastante tilsagn, hun gav, dengang jeg mødtes med Dalai Lama på Marienborg. Jeg mødtes med ham som privatperson, og der blev jeg hånet af Helle Thorning, der sagde, at det var fejt, at jeg ikke skulle mødes med ham som statsminister. Og det ville hun da bestemt selv gøre. Det vil hun så ikke,« konstaterer Lars Løkke Rasmussen.

Helle Thorning-Schmidt forklarer sin manglende stillingtagen med, at der, endnu, ikke ligger en officiel anmodning om at mødes med Dalai Lama.

»Vi har ikke fået nogen henvendelse fra Dalai Lama om at mødes, og får vi sådan en, drøfter vi det i Folketinget i Udenrigspolitisk Nævn,« siger hun.

Spørgsmål: Du kunne jo invitere ham?

»Jamen, vi har ikke fået nogen henvendelse om at mødes, og kommer den, så drøfter vi det i Folketinget«.

Spørgsmål: Før du blev statsminister, sagde du, at hvis du blev statsminister, ville du gerne mødes med ham. Gælder det ikke længere?

»Siden hen har vi samledes om vores Kina-politik her i Folketinget, og derfor vil det være helt naturligt, at kommer der sådan en henvendelse, så drøfter vi det. Det er rigtig godt, at Danmark står sammen om vores udenrigspolitik, og vi har den aftale, at kommer der en henvendelse fra Dalai Lama, så drøfter vi den i Udenrigspolitisk Nævn,« siger statsministeren.

På torsdag mødes Dalai Lama med USAs præsident Barack Obama. Når Dalai Lama kommer til København i næste uge, er det ottende gang siden 1973, han gæster Danmark.

Dalai Lama fik Nobels fredspris i 1989.