Løkke om europæiske soldater i Syrien: »Det bør overvejes seriøst, herunder dansk deltagelse«

Lars Løkke Rasmussen, tidligere statsminister og nuværende medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn for Venstre, mener, at det bør »overvejes seriøst«, om EU-lande – herunder Danmark – skal sende soldater til Syrien for at skabe en »sikkerhedszone«.

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte i januar 2018 det danske NATO-bidrag i Litauen. Nu kalder Løkke det for en »interessant tanke« at indsætte europæiske soldater for at sikre freden i grænselandet mellem Syrien og Tyrkiet. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag aften opfordrede Tysklands forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer, til, at der skal sendes en europæisk styrke til det nordlige Syrien. Formålet er at garantere en »sikkerhedszone« langs grænsen til Tyrkiet efter to uger med militære angreb fra Tyrkiet i området.

Kramp-Karrenbauer har afstemt forslaget med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og hun har taget kontakt til vestlige allierede lande om det samme.

Det skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.

Få timer senere kaldte Danmarks tidligere statsminister og nuværende medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn for Venstre Lars Løkke Rasmussen forslaget for en »interessant tysk tanke«. Det skete på Twitter.

»Det bør overvejes seriøst, herunder dansk deltagelse. Trumps svigt af kurderne i vores fælles kamp mod IS kalder på handling,« skriver den tidligere statsminister videre.

Lars Løkke Rasmussen blev efterfølgende spurgt på Twitter, hvad der er i vejen med en FN-styrke i stedet for en europæisk indsats.

»Man får aldrig – blandt andet på grund af Rusland – et FN-mandat til et sådant tiltag. Og nej, Europa har ingen hær, men det har de europæiske lande,« lød svaret fra Løkke.

Han var som statsminister i 2011 med til at indsætte danske F-16-fly ved krigen i Libyen. Det skete dengang efter en beslutning i FNs Sikkerhedsråd.

Sikkerhedsekspert: 30.000-40.000 soldater

Roderich Kiesewetter, der selv er tidligere topofficer i den tyske forbundshær og i dag er partifælle og sikkerhedsekspert i Merkels og Kramp-Karrenbauers parti, CDU, har til tysk radio sagt, at han gerne ser en samlet styrke på mellem 30.000 og 40.000 soldater fra EU-landene.

Meldingen kommer, to uger efter at Tyrkiet igangsatte en offensiv i det nordlige Syrien, hvor den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, ønsker at etablere en 30-40 kilometer bred »sikkerhedszone«. Han vil, for at det kan lade sig gøre, nedkæmpe kurdiske militser langs grænsen.

Tyrkiet omtaler de kurdiske bevægelser i Syrien som »terrorister«, men kurderne var under kampen mod Islamisk Stat en af de væsentligste allierede for USA og de vestlige lande. Alliancen brød dog sammen, da den amerikanske præsident, Donald Trump, tidligere på måneden annoncerede, at han ville trække de sidste amerikanske soldater ud af grænselandet.

»Det svarer til, at vi havde sendt al-Qaeda til Mexico for at bekæmpe narkokartellerne,« som en tidligere tyrkisk sikkerhedsofficer har sagt til Daily Beast.

»Hvad ville USA synes om det i deres nabolag?«