Løkke om at fyre ministre: »Det er rædselsfuldt«

Med dannelsen af en ny Trekløver-regering måtte statsminister Lars Løkke Rasmussen uvægerligt sige farvel flere af sine V-ministre.

»Det var meget sjovere sidste sommer, hvor det var entydigt positive opkald. For her var tale om nogen, som har løst deres opgaver flot, men som der ikke var plads til,« fortæller Lars Løkke Rasmussen om at skulle tage afsked med nogle af sine ministre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På lange stræk er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mere end almindelige fornøjet over udviklingen i dansk politik i de sidste par uger.

Efter måneder med en fastfrosset politisk situation på Christiansborg har han fået etableret en ny regering med sig selv i spidsen og fået skabt sig fornyet politisk liv og albuerum.

Dagevis med maratonforhandlinger er mundet ud i først et nyt regeringsgrundlag og siden dannelsen af en ny, udvidet regering med Liberal Alliance og de Konservative, og der er ikke noget at fortryde, mener statsministeren. Men med en ny regering måtte Løkke nødvendigvis sige farvel til flere af sine hidtidige V-ministre.

»Vi har sat et stærkt hold. For mig har det været den triste del i det, der ellers har været et dejligt og konstruktivt forløb, at det uafvendeligt og matematisk vil føre til en situation, hvor jeg har været nødt til at sige farvel til nogle. Det er aldrig let og slet ikke her, for jeg har et billede af, at alle de ministre, vi har haft i regeringen indtil i mandags, har løst deres opgaver perfekt,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Selv om Løkke med den ny Trekløver-regering udvidede antallet af ministerier til 22, måtte han sige farvel til fire V-ministre for at give plads til seks nye ministre fra Liberal Alliance og tre fra de Konservative.

Derfor har der ikke været plads til hverken Bertel Haarder i Kultur- og kirkeministeriet, Jørn Neergaard i Beskæftigelsesministeriet, Peter Christensen i Forsvarsministeriet eller Hans Chr. Schmidt i Transportministeriet.

Løkke: »Slet ikke rart«

Som en af de sidste gerninger inden præsentationen af den ny regering mandag måtte Løkke derfor i løbet af søndagen slukke ministerdrømmene - i hvert fald foreløbig - hos de fire mandlige politikere. Et alt andet en nemt telefonopkald, betoner Lars Løkke Rasmussen.

»Jamen, det er rædselsfuldt. Det var meget sjovere sidste sommer, hvor det var entydigt positive opkald. For her var tale om nogen, som har løst deres opgaver flot, men som der ikke var plads til, fordi andre ønskede deres post, og fordi kabalen skal gå op,« siger han.

Dertil kommer, fortæller statsministeren, at andre V-ministre måtte flyttes til nye ministerier, selv om de gerne ville fortsætte inden for deres hidtidige område.

»Der er også nogle, der fortsat er i regeringen, som også har løst deres position med perfektion og med en stor ambition om at gøre mere. Men sådan er det bare. Man kan ikke udvide og invitere folk indenfor og så samtidig sige, at der ikke skal laves noget om. Men det er på alle måder slet ikke rart," siger Lars Løkke Rasmussen.

Udover de fire afskedigede ministre har flere analyser i kølvandet på regeringsdannelsen peget på bl.a. Søren Pind - flyttet fra Justitsministeriet til Ministeriet for Uddannelse og Forskning - samt Troels Lund Poulsen - fra Erhvervs- og Vækstministeriet til Beskæftigelsesministeriet - som to ministre, der særligt gerne havde fortsat i deres ministerkontorer. De blev erstattet af henholdsvis K-formand Søren Pape Poulsen og Brian Mikkelsen (K).

Faktisk fortsætter blot fem V-ministre på deres hidtidige poster. Det gælder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, skatteminister Karsten Lauritzen, klimaminister Lars Chr. Lilleholt samt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen - og nåh ja, statsminister Lars Løkke Rasmussen.