Løkke om angreb: Europa må forstå hvad Tyrkiet er oppe imod

Statsministeren udtrykker forståelse for, at Tyrkiet må forsvare sig selv, men opfordrer til proportionalitet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøger Iraks præmier minister Abadi d. 10. december 2016. Her i en Hercules flyvemaskine på vej mod Bagdad. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under et besøg i Irak udtrykker statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sympati med ofrene for bombeanslagene i Tyrkiet, der har kostet 38 mennesker livet.

- Det er en tragisk begivenhed, som vi desværre har set mange af. Denne gang i Istanbul. Det viser, at vi lever i en utryg og usikker verden, hvor vi skal passe på os selv. Det er derfor, vi er så engageret i kampen mod terror, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det dobbelte bombeangreb kommer efter en periode, hvor Tyrkiet allerede har strammet landets terrorlove så meget, at det har ført til kritik fra EU.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger efter angrebene, at han vil bekæmpe terrorisme til "den bitre ende" om nødvendigt.

Om det scenarie, siger Lars Løkke Rasmussen:

- Det er en vanskelig situation, for på den ene side har Tyrkiet været igennem et militært kup. Og de har været igennem en kamp mod ISIL (et andet navn for Islamisk Stat, red.), hvor de er blevet en tæt allieret og har oplevet forskellige forfærdelige hændelser.

- Derfor kan man godt forstå, at de skal passe på sig selv. Omvendt er det vigtigt, at der er proportionalitet i det. At man husker at bevare sin omtanke og ikke forivre sig. Det gjorde jeg meget klart over for den tyrkiske premierminister under mit besøg i går, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han havde lørdag en samtale på en time med den tyrkiske premierminister Binali Yildirim i Ankara.

- Der er grund til at opretholde en meget kritisk dialog med Tyrkiet. Men der er også grund til, at vi i Europa forstår, hvad de har været udsat for, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Man må have en vis forståelse for, at lederne i et land ønsker at passe på sig selv. Men vi må minde dem konsekvent om, at de skal huske at bevare proportionaliteten og ikke underløbe demokratiet.

/ritzau/