Løkke og vennerne i kamp mod tiden

Lars Løkke Rasmussens tætteste allierede har de seneste seks dage arbejdet på højtryk for at sikre flertal i den hovedbestyrelse, der tirsdag aften afgør hans skæbne. Men Løkkes »venner« er gået alt for langt, lyder kritikken fra Venstres Jens Rohde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

15. november 2008. Regionsformand i region Syd Carl Holst kigger bekymret på sin nære ven og V-kronprins Lars Løkke Rasmussen. Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter er netop begyndt. Det er præcis otte måneder, siden finansministeren Løkke blev væltet omkuld af historier om hotelophold, cigaretter og whisky på skatteborgernes regning. Sagen har trukket veksler på Løkkes troværdighed. Løkke indleder sin tale: »Det er ikke altid lige sjovt at beskæftige sig med politik«.

Talen efterlader et indtryk af en knækket og mærket finansminister. Bekymringen for, at Løkke risikerer at kapitulere breder sig blandt hans nærmeste. Senere på aftenen hiver Holst Løkke til side.

»Lars, du skal af sted. Du skal helt væk,« siger Holst, der samtidig tilbyder Løkke, at han kan låne Holsts lejlighed på Tenerife. En måned senere rejser Løkke på rekreation.

28. maj 2014. Regionsformand i region Syd Carl Holst gør sig klar til live-interview med TV–2 News. Hans nære ven og V-formand Lars Løkke Rasmussen er centrum for en storm, der blæser med større kraft, end den der væltede både Lene Espersen (K) og Annette Vilhelmsen (SF). »Lars Løkke Rasmussen har taget ansvaret for søndags valg, og det er derfor, han har indkaldt til hovedbestyrelsesmødet. Derfor synes jeg ærlig talt, at Venstres hovedbestyrelsesmedlemmer og kredsformænd skylder at tage debatten på hovedbestyrelses­mødet og ikke i det fri – om man så må sige,« lyder Holst svar på baglandets kritik af Løkke.

Løkke modbeviser myte

De to eksempler optræder med fem års mellemrum. Det første fra bogen »projekt Løkke«. Det andet er få dage gammelt. Men det gør dem ikke mindre relevant den dag i dag. For mens lokalformænd, byrådsmedlemmer, borgmestre, to centrale forretningsudvalgsmedlemmer og seneste Venstres egen EU-parlamentariker Jens Rohde har krævet Løkkes afgang og kastet V-formanden ud i hans - måske - værste politiske krise nogensinde, afkræfter Løkke myten om, at toppolitikere ikke kan have nære venner i politik: Mens baglandet buldrer, har V-formandens nærmeste de seneste seks dage aktiveret deres fintforgrenede netværk i Venstre i kampen for at redde Løkkes politiske liv. Men Løkkes venner er gået for langt, lyder kritikken fra både bagland og i dele af folketingsgruppen.

Mandag er baglandets oprør mod Løkke de facto en realitet­. Formand og næstformand i Region Sjælland – Elo Jensen og Knud Vincents – to af Venstres centrale forretningsudvalgsmedlemmer – meddeler Løkke, at de ønsker han afgang. V-formanden ser det for sig: det enige forretningsudvalg, der en uge tidligere blåstemplede hans virke og lederskab i Venstre, smuldrer. Samme formiddag – med få timeres mellemrum – træder 1. viceborgmester i Viborg frem med samme ønske. Flere lokalformænd følger trop.Bekymringen breder sig i Venstres ledelse, der på et krisemøde mandag aften nedsætter en taskforce. Hovedbestyrelsen skal tages i ed – og det inden de 132 medlemmer skal mødes på det møde, Løkke i sin nederlagstale selv indkaldte til blot 24 timer tidligere. Claus Hjort Frederiksen og politisk ordfører Inger Støjberg skal håndtere pressen – næstformand i Folketingsgruppen Hans Christian Schmidt gruppemedlemmerne. Løkkes venner – Carl Holst, forsvarsordfører Troels Lund Poulsen og klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt – skal tage sig af baglandet. To dage senere byder også kommunal­ordfører Jacob Jensen, der har et godt netværk på Sjælland, sig til. Telefonopkald. Frokostmøder om nødvendigt.

»Først lytter vi, så påvirker vi,« som et centralt medlem i Venstre udtrykker det. En anden ditto: »Den mandag aften ved vi, at alle i hovedbestyrelsen skal ringes op. Nu handler det om at skaffe støtter til Lars. Og sådan har det været hele ugen«.

Løkkes netværk er undervurderet

Venstre-folkene Søren Pind og Peter Christensen dukker frem som navne, der arbejder i periferien. Derudover har KL-formand og borgmester i Kalundborg, Martin Damm, ifølge Berlingskes oplysninger efter flere dage i tavshed besluttet at følge Carl Holst og Herning-borgmester Lars Krarup i hælene med offentlig støtte til Løkke i den kommende weekend.

Løkkes netværk er undervurderet, lyder det i Venstres top. Tidligere V-spindoktor og taleskriver for Anders Fogh Rasmussen Christopher Arzrouni kritiserede for få dage siden landets kommentatorkorps for at overse betydningen af Løkkes politiske venskaber .

»Irrationelle elementer som venskab og sympati betyder meget i sådanne situationer, og det er det, der har været med til at give Løkke lang snor tidligere. Mange af dem, der betyder noget i partiet i dag var VU´ere samtidig med ham, og Løkke har plejet sit netværk siden da. Det hjælper ham mere end de fleste måske er klar over,« forklarer Arzrouni.

Rohde: Konstant negativt spin

I politik gælder alle kneb – og så alligevel ikke. Det er i hvert fald konklusionen hos Venstres nyvalgte EU-parlamentariker Jens Rohde, der i dag retter en skarp kritik mod det, som han kalder »Løkkes hold«, og som i flere dage har arbejdet intensivt for at sikre Løkke nøglerne til formandskontoret på Christiansborg.­

For i takt med, at dårlige meningsmålinger tirsdag og onsdag bar brænde til bålet for dem, der helst så partiets kronprins Kristian Jensen tage Løkkes plads, blomstrede anonyme citater frem i pressen: Venstres næstformand har hverken formatet eller den politiske tæft til at overtage formandsposten fra Løkke, lød det. En behandling, der ifølge Jens Rohde er en af årsagerne til, at han vælger at stå frem.

»Der kører fra Lars Løkkes hold af rundringere en konsekvent negativt spin mod Kristian Jensen. Hele tiden fortælles historien om, at Kristian Jensen ikke magter opgaven, at han ikke kan klare det,« siger Jens Rohde til Politiko og tilføjer, at han personligt gerne ser næstformanden træde i stedet for Løkke.

»Da Uffe Ellemann-Jensen forlod posten som Venstres formand, troede alle, at meningsmålingerne ville falde, fordi Anders Fogh Rasmussen var en helt anden type, som ikke kunne få befolkningen med sig. Det skete ikke. Løkkes fortælling om Kristian Jensen som en dårlig formand skal ikke have lov at stå uimodsagt,« siger han.

Situationen alvorlig

I Venstres folketingsgruppe har flere medlemmer, som Berlingske har talt med, udtrykt samme skepsis. »Vi må støtte formanden, så længe vi kan, men vi kan ikke leve med, at næstformanden bliver ødelagt,« som et medlem fortæller. Hos et andet medlem lyder det: »Alle støtter Løkke, men alle ved også, at Kristian Jensen er meget populær i Venstres bagland. Og alle ved, at han med ti opkald kan mobilisere kræfter til at vælte Løkke«.

Løkke-tro personer i folketingsgruppen mener da også, at der er blevet handlet i »misforstået loyalitet« over for både Lars Løkke og over for partiet som sådan. Samtidig taler andre om at trække Kristian Jensen længere ind i det magtcentrum i Venstres ledelse, som han har været frosset ude af meget længe. En forbrødring om man vil.

Tilbage i Venstres ledelse betvivler ingen i dag, at situationen er alvorlig. Det ser »lovende ud for Løkke,« som en kilde tæt på processen udtrykker det.

Den modsatte melding får man – ikke overraskende – når man spørger kritikerne i baglandet. Alle kan dog blive enige om, at hvis Løkke først går ind af døren til skæbnemødet tirsdag, så er det fordi, at V-formanden har fået garanti for, at han kan forsætte.