Løkke ønsker ikke minimumsrettigheder til ældre

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen går ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke ind for minimumsrettigheder til ældre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) kan ikke se nogen idé i at indføre juridisk bindende regler for, hvor ofte ældre skal tilbydes et bad, have gjort rent eller skiftet sengetøj.

Flere partier har ellers foreslået at give landets ældre en række minimumsrettigheder for at sikre bedre ældrepleje, men det møder ikke opbakning fra Venstre-formanden, der mandag deler valgmateriale ud på Lyngby Station.

»Jeg er ikke tilhænger af minimumsstandarder, og det har jeg aldrig været,« siger Løkke, der i stedet ønsker at »fokusere på mere frit valg«.

»Man skal give ældre mulighed for at vælge anderledes, hvis det, man får, ikke er godt nok. Det, tror jeg, er hovedvejen frem,« siger Lars Løkke Rasmussen.

DRs Databaseredaktion har mandag fremlagt nye tal, der viser, at de danske kommuner sidste år brugte omkring 5.000 kroner mindre til pleje per ældre i forhold til i 2008.

Nogle steder betyder det eksempelvis, at de ældre ikke længere får skiftet sengetøj og vasket gulve hver anden uge, men nu kun hver fjerde uge.

Det har fået Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til at kræve minimumsrettigheder.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviste tidligere mandag ligesom Venstres statsministerkandidat at give ældre minimumskrav og går også ind for frit valg.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er årsagen til de trange kår for de ældre den økonomiske politik, den nuværende regering fører.

»Der er færre hjemmehjælpsmodtagere, selv om der er flere ældre, og det er et spejlbillede på, at næsten halvdelen af landets kommuner har færre penge at drive kommune for, end da jeg var statsminister. Det er derfor, der er brug for at føre en anden økonomisk politik, hvor vi prioriterer kernevelfærden,« siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til Venstres plan om at flytte flere fra passiv forsørgelse ud på arbejdsmarkedet, skære ned på udviklingsbistanden og ændre udlændingepolitikken markant.

»Den her regering lægger op til, at det råderum, der er næste år i kommunerne, bliver spist op af øgede udgifter til asylområdet,« siger Løkke på Lyngby Station.