Løkke nøler, lyder dommen fra DF

Efter de seneste meldinger fra Kristian Thulesen Dahl er Løkke på en farefuld mission, og det står det tindrende klart, at regeringschefens bliver nødt til at komme DF-lederen i møde, når det handler om at håndtere konsekvenserne af flygtninge- og migrantkrisen.

TL
Thomas Larsen, politisk kommentator Fold sammen
Læs mere

Det har længe stået klart, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans ministerhold efter sommerferien skal navigere i et politisk landskab, som billedligt talt er overstrøet med landminer. Efter de seneste meldinger fra Kristian Thulesen Dahl er regeringschefens mission ikke blevet mindre farefuld. Nu står det tindrende klart, at Løkke bliver nødt til at komme DF-lederen i møde, når det handler om at håndtere konsekvenserne af flygtninge- og migrantkrisen.

DF-toppen vil ikke forhandle om skattelettelser på et tidspunkt, hvor udgifter til flygtninge og migranter vokser kraftigt og presser borgernær velfærd som skoler, ældrepleje og sygehuse. I DF-ledelsens optik vil det ikke alene være urimeligt at prioritere skattelettelser, når velfærden er under pres. Ifølge partiets strateger vil det være opskriften på en vælgermæssig katastrofe.

Når advarslen kommer nu, hænger det sammen med, at Finansministeriet har fremlagt tal, der viser, hvordan udgifter til flygtninge og migranter vil stige. Tallene viser, at de offentlige budgetter vil blive udfordret. Men ifølge DF-ledelsen er der grund til at frygte, at økonomien vil blive presset endnu mere, end ministeriet lægger op til. I DF mener man, at regeringen er for optimistisk i troen på, at det vil lykkes at få langt flere flygtninge i job.

Kristian Thulesen Dahl gør det derfor klart, at hvis ikke der kommer kontrol over udgifterne til flygtninge og migranter, vil DF ikke støtte skattelettelser. Hvilket i yderste instans kan udløse valg. For DF vil næppe give sig, og det samme gælder for Liberal Alliance, der vil sætte alt ind på at få sænket topskatten. Sker det ikke, er LA også klar til valg.

Dermed er fronterne ridset op. Men læg mærke til, at Thulesen skitserer vejen til en løsning. Hvis blå lejr kan samles om stramninger af udlændingepolitikken, som imødegår udgifterne til flygtninge og migranter, vil DF være parat til at tale om skat. I fredagens udgave af Berlingske lagde Thulesen op til to indgreb:

For det første skal der laves en straksbehandling af asylansøgere ved den danske grænse, som afskærer folk fra at søge asyl, hvis de er rejst igennem et sikkert land som Tyskland.

For det andet skal regeringen gennemtvinge et skifte, som betyder, at flygtninge og migranter hurtigst muligt kan sendes hjem. I DF er der frustration over, at migranter ikke sendes hjem hurtigt nok, ligesom man er stærkt utilfreds med, at flygtninge har det med at forblive i Danmark. DF vil tilbyde flygtninge husly, indtil de kan komme hjem og deltage i genopbygningen af deres eget land.

Det er værd at lægge mærke til, at de Konservative og Liberal Alliance støtter grundtankerne i Thulesens oplæg, og det siger noget om, at der i alle tre partier – ikke kun i DF - er voksende utålmodighed med regeringen.

De Konservative og Liberal Alliance har allerede flere gange mindet Løkke om, hvordan han i oppositionstiden talte om behovet for at udfordre internationale konventioner. I K, LA og DF forlyder det i disse dage, at Løkke synes at være blevet bange for sin egen skygge – især efter at Danmark i internationale medier fik kritik for den omstridte »smykkelov«, som ironisk nok alene endte med at udløse dårlig PR, uden at loven reelt kom i anvendelse.

Liberal Alliance har tidligere her i Berlingske foreslået en revision af flygtningekonventionerne og en indførsel af et såkaldt humant asylstop, hvor tankegangen var, at Danmark bør prioritere indsatsen, hvor effekten er størst, og hvor det er muligt at hjælpe de ofre, der har mest brug for hjælp og ikke dem, der har ressourcer til at nå frem til Danmark på egen hånd.

I den anledning lå LA på linje med DF i synet på, hvordan udgifter til flygtninge og migranter vil presse den offentlige sektor. »Det betyder enten ringere service eller højere skatter, hvilket så igen medfører lavere vækst, mindre velstand og dermed ringere service. Nogle vil mene, at det er kynisk at anskue flygtninges situation i et nationaløkonomisk perspektiv, men det er ikke rigtigt. Det er kynisk at lade være, for konsekvenserne bliver de samme, om man er villig til at tale om dem eller ej,« lød det fra Simon Emil Ammitzbøll.

I blå lejr er utålmodigheden størst i DF, hvor man er pikeret over, at Løkke ikke lytter mere til DFs grundlæggende standpunkt om, at flygtningepolitik ikke bør være lig med en adgangsbillet til, at flygtninge forbliver i Danmark. Ifølge Kristian Thulesen Dahl er smertegrænsen nået. Han anser det for at være urealistisk, at Danmark skal fortsætte med at tage imod mange mennesker fra fjerne kulturer i stort tal, og han frygter, at fortsat tilstrømning vil få smertelige konsekvenser – både økonomisk, socialt og kulturelt.

Hvordan vil Løkke reagere? Hvis han vil lande en skattereform og undgå en valgkamp, hvor vejen til genvalg kan vise sig at være blokeret, må han lytte. Og det vil han gøre. Løkke og hans nærmeste har været klar over, at temaet om hjemsendelse og repatriering ville suse op i toppen af den politiske dagsorden, og man i er gang med at overveje løsninger. Spørgsmålet, som ingen kan besvare i dag, er, om Løkkes løsninger vil kunne reducere udgiftspresset fra tilstrømningen tilstrækkeligt og dermed være nok til at tilfredsstille Kristian Thulesen Dahl. Hvis ikke, står statsministeren med et tungt problem til efteråret.