Løkke lover store reformer

Opdateret: Det er nødvendigt med "gennemgribende reformer", hvis Danmark skal holdes på vækstsporet, siger statsministeren.

Foto: Keld Navntoft

Med sin hidtil mest offensive retorik lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu op til et politisk efterår med fokus på store reformer. Uden at nævne efterlønnen direkte, sagde Lars Løkke under Folketingets afslutningsdebat følgende:

- Danmarks velstand og velfærd er ikke naturgiven. Det vil kræve gennemgribende reformer at nå så langt. Regeringen vil se fordomsfrit på alle forslag, der kan sætte skub i væksten og bringe os nærmere vores mål. Hele efteråret vil stå i vækstens tegn.

Læs også: Løkke vil sprede indvandrere

Dermed bakkede han indirekte op om vicestatsminister Lene Espersen (K), der på forsiden af Berlingske Tidende i fredags udtalte, at også efterlønnen kan komme i spil.

- Vi kommer med en ny holdbarhedsplan, når vi når årsskiftet, og der er ingen tvivl om, at den dagpengereform, vi lige nu laver, er med til at øge arbejdsudbuddet ganske betragteligt, men jeg står fast på det, jeg tidligere har sagt. Jeg mener, at man fordomsfrit må diskutere, om vi skal se på efterlønsordningen. Jeg har foreslået, at Velfærdsforliget bliver fremrykket for at være med til at gøre noget ved det problem, at om fem år har vi flere hundrede tusinde flere mennesker på folkepension og ikke nær så mange, der kommer ind på arbejdsmarkedet. Den udfordring skal vi tage alvorligt, sagde Lene Espersen.  

Din mening: Tror du på reformer?

I sin afslutningstale til Folketinget henviste Løkke samtidig til, at regeringens mål er, at Danmark i 2020 skal være et af verdens ti rigeste lande. 

- Vi skal forberede Danmark på, at vi igen får brug for hænder og hjerner. Det skal drive fremtidens vækst, sagde Løkke.

Statsministeren lagde i sin afslutningstale desuden vægt på, at regeringens genopretningspakke med beskæring af dagpengeperioden og børnechecken var et nødvendigt skridt til at få skabt balance i den offentlige økonomi. Og så uddelte han drøje hug til Socialdemokraternes og SFs fælles økonomiske plan.

Dokumentation: Statsministerens afslutningstale

- Oppositionen lader som om, Danmarks problemer vil være løst med et fingerknips, hvis bare vi om nogle år arbejder 12 minutter mere om dagen, sagde Løkke og kritiserede den røde plan for ikke konkret at anvise en model for, hvordan danskerne skal arbejde mere.

- Oppositionen har ikke forstået situationens alvor. Man vil bare øge gælden og vente med regningen, tordnede statsministeren.

Det er oppositionens leder, Helle Thorning-Schmidt, ikke overraskende uenig i. Hendes afslutningstale kaldte hun regeringens økonomiske politik "reelt kollapset":

- Hvis man tror, at Danmark bliver rigere og mere konkurrencedygtigt af at skære 3 milliarder kroner i forskning og uddannelse. Hvis man tror, at der kommer nye job, hvis vi halverer de arbejdsløses dagpengeperiode og skærer ned på deres uddannelsesmuligheder. Hvis man tror, at nulvækst virkelig vil betyde uændret serviceniveau i kommunerne. Hvis man tror, at man fremmer Danmarks indflydelse i verden ved at skære i udviklingsbistanden. Så skal man vælge dem (regeringen, red.). Men man skal samtidig regne med, at der efter valget kan komme nye og pludselige spareindgreb, sagde Helle Thorning-Schmidt.