Løkke lægger luft til Wilders

Statsministeren er i modsætning til DF ikke klar til at invitere den omdiskuterede islam-kritiker Geert Wilders med til konferencen om antiradikalisering til efteråret.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde på sit ugentlige pressemøde tirsdag for første gang afstand til den hollandske islam-provokatør Geert Wilders.

Wilders er ifølge Løkke ikke den mest oplagte at invitere til at deltage i konferencen om ytringsfrihed og viden til efteråret. Det skyldes, at der er tale om en ”videnskonference”, som skal komme med bud på, ”hvordan man bekæmper radikalisering”.

- Der forekommer det mig ikke, at Wilders er det mest oplagte bud på at byde ind på den dagsorden, sagde Lars Løkke Rasmussen inden han dog tilføjede, at han ”respekterer” at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i øjeblikket diskuterer Wilders eventuelle deltagelse med Folketingets partier.

Hvis ja så ja, hvis nej så nej
Øjeblikket før gjorde Lars Løkke Rasmussen det dog klart, at han hverken vil sende Geert Wilders en invitation ellers nedlægge veto mod at Wilders deltager i konferencen på dansk grund.

- Hvis man bliver enige om at man skal invitere ham, så skal man invitere ham. Hvis man bliver enige om ikke at invitere ham, så skal man jo ikke invitere ham, sagde Lars Løkke.

Statsministeren afviste dog enhver snak om Geert Wilders deltagelse vil kunne skade mulighederne for at få de muslimske lande med på at indgå en ambitiøs klimaaftale ved topmødet i København i december. De bekymringer har Udenrigsministeriet ellers ifølge Berlingske Tidendes oplysninger udtrykt bekymringer for.

- Jeg kan slet ikke se, at der er nogen kobling,” sagde Løkke, der balancerer mellem Dansk Folkeparti som vil have Wilders med, mens Liberal Alliance afviser.

Krav fra Samuelsen
Hvis Dansk Folkeparti fortsat kræver, at den hollandske islam-provokatør Geert Wilders skal til Danmark og deltage i konferencen til efteråret, så vil Liberal Alliance til gengæld spænde ben for, at Dansk Folkeparti kan få penge til at renovere Jellingstenene, Fregatten Jylland, Roskilde Domkirke og Frederiksborg Slot.

Det fastslog partileder Anders Samuelsen i sidste uge:

- Nu har vi fundet ud af, at man godt må tegne en tegning og sige øv bøv til hinden. Vi må komme videre i værdikampen og denne konference skal jo netop handle om viden.

Magt gennem finansloven
Når Samuelsen kan stille det krav op, så skyldes det, at det var Liberal Alliance, der fik konferencen igennem på finansloven.

Ergo betragter Anders Samuelsen det som sin konference. Og skal DF blande sig, så vil Samuelsen omvendt også blande sig i Dansk Folkepartis kulturpakke til 150 millioner kroner, som blandt andet skal gå til renovering af gamle danske symboler.

- Jeg skriver ikke under på deres kulturpakke, før det er afgjort, at Wilders ikke kommer, fastslog Samuelsen.

Konferencen er oprindeligt Naser Khaders ide. Først var den planlagt til februar. Så til senere på foråret og endelig var tanken, at det skulle være i juni. Men forleden sendte integrationsminister Birthe Rønn Hornbech ( V) et brev ud, hvor hun kort meddeler, at konferencen om antiradikalisering er udskudt til efteråret.