Løkke kritiseres i HIV-sag

To patienter på Rigshospitalet er blevet smittet med HIV-inficeret blod. Nu kritiseres sundhedsministeren for at have fejlvurderet situationen.

To patienter er blevet smittet med HIV-inficeret blod på Rigshospitalet i København. Smitten var med stor sandsynlighed blevet afsløret, hvis blodet var blevet testet på samme måde, som donorblod bliver i mange andre lande. Men politikerne besluttede for få år siden ikke at indføre den såkaldte NAT-test af donorblod. Nu kritiseres indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at have fejlvurderet blodsikkerheden.

- Jeg mener, at ministeren har et forklaringsproblem. Han overbeviste os om, at systemet var sikkert nok. Vi fik sort på hvidt tal for, at sikkerheden i Danmark allerede var så høj, at den nye test ikke ville redde yderligere liv, siger Socialdemokraternes medlem af Folketingets Sundhedsudvalg, Sophie Hæstorp Andersen, til Ritzau.

I efteråret 2004 fremsatte regeringen et lovforslag om bloddonation. Det tog udgangspunkt i et EU-direktiv og skulle blandt andet stramme op på en række procedurer om fremskaffelsen af blod. Men NAT-testen blev aldrig en del af loven, da Folketingets sundhedsordførere under drøftelser med Lars Løkke Rasmussen besluttede ikke at inddrage det i loven.

/ritzau/