Løkke kaldt til kamp for Danmarks ry

Mens en medietyfon raser, vil de Konservative tvinge regeringen i offensiven. DI er bekymret over udviklingen. Udenrigsministeren »er ikke tilfreds« med det billede, der tegnes af Danmark.

»Nu er det særdeles vigtigt, at statsministeren går op i højeste gear og forklarer de beslutninger, vi har truffet i Danmark. Der hviler et stort ansvar på statsministeren,« lyder det fra Socialdemokraterne. Lignende toner kommer fra de Konservative, der mener, at regeringens kommunikation omkring loven har været »katastrofalt amatøragtig«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om »smykkesagen« fra første færd har indeholdt alle ingredienser til en katastrofe for Danmarks internationale omdømme, har regeringen konsekvent undervurderet risikoen. Nu, hvor krisen står i lys lue, må statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans ministre hurtigst muligt etablere et beredskab, der svarer til krisens alvor. Samtidig må regeringen forklare partierne bag den forkætrede lov, hvordan omdømmet skal genoprettes.

Sådan lyder krav og kritik fra de Konservative og Socialdemokraterne. Og hvis ikke regeringen fremlægger en strategi og en handlingsplan, vil de Konservative sætte sig i spidsen for at tvinge regeringen til dette.

»Vi står inde for den lov, vi har stemt for. Men regeringens kommunikation omkring den har været katastrofalt amatøragtig. Aftalepartierne har krav på at vide, hvordan regeringen vil genoprette Danmarks ry. Hvis ikke regeringen vil fremlægge en strategi og en plan for udførelsen af den, vil vi arbejde for, at et flertal vil tvinge statsministeren til dette ved en hasteforespørgselsdebat,« siger Naser Khader, udenrigsordfører for de Konservative.

Konkret kritiserer Khader, at regeringen i næsten en måned henover jul kommunikerede upræcist og skabte usikkerhed om lovens indhold. Historier om, at politiet skulle fravriste vielsesringe fra asylansøgere, fik frit spil i international presse og på sociale medier. Nu er Danmark midt i en medietyfon: Internationale medier karikerer statsminister Lars Løkke Rasmussen som nazist i tegninger, hvor danske eksportlokomotiver som Lego, dansk svineproduktion og Carlsberg er gidsler.

Socialdemokraterne hverken tilslutter sig eller afskriver muligheden for at tvinge regeringen til at forklare sig. Også S står fuldt inde for den såkaldte L87, der blev vedtaget i forgårs under stor international mediebevågenhed. Men S retter bidende kritik af regeringens kommunikation:

»Den opgave er der vist ingen, der mener, er løst til topkarakter. Nu er det særdeles vigtigt, at statsministeren går op i højeste gear og forklarer de beslutninger, vi har truffet i Danmark. Der hviler et stort ansvar på statsministeren og de øvrige ministre,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen.

I Dansk Industri er man »bekymret« over den massive dårlige omtale, som DI mener, at regeringen bør tage »dybt seriøst«.

»Det er sindssygt vigtigt, at man ikke bare forsøger at glemme det – eller siger »de forstår os ikke«,« siger underdirektør i DI, Peter Thagesen.

»Regeringen skulle have trukket forslaget«

Michael Ulveman, direktør i Ulveman & Partners, var særlig rådgiver for statsminister Anders Fogh Rasmussen, da Muhammed-krisen var på sit højeste. Han mener, at Danmarks internationale brand allerede har lidt skade.

»Med så markant et forslag har man formentligt glemt at tage med i beregningerne, hvad det vil koste på Danmarks internationale brand. Nu viser det sig at være kostbart, fordi signalerne i den grad bliver studeret og vurderet i de lande, vi lever af at samarbejde med,« siger han.

Forskellen til Muhammed-krisen er ifølge Ulveman, at det dengang handlede om en religiøs ophidselse i den muslimske verden.

»Her er det vores allierede og nærmeste partnere, der reagerer. Danmark lever af at være et frit og åbent samfund. Vi har høstet meget goodwill som verdens lykkeligste folk og den slags, og det bliver nu eroderet,« siger Michael Ulveman. Han mener, at regeringen skulle have trukket forslaget tilbage, da den første gang så det blive sammenlignet med jødeforfølgelse.

»Da havde man en mulighed, i stedet forsøgte man at lappe på det, hvilket betød, at sagen fik en ny runde i de internationale medier,« siger han.

»Det er noget møg«

Direktør i reklame- og brandingbureauet Kunde & Co, Jesper Kunde, kalder sagen for »noget møg« for danske virksomheder. Også han mener, at Danmarks brand lider skade.

»Ved at blande Carlsberg, Lego og dansk svineproduktion ind i det i Guardians satiretegning sker der det værste, der kan ske, nemlig at man lægger op til en hetz mod danske varer,« siger reklamedirektøren og tilføjer:

»Det får den drejning, at man er ubarmhjertig over for nogle hjælpeløse mennesker, og det er et rigtig skidt værdisæt at blive sat i.«

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) oplyser, at ministeriet i ugevis har arbejdet på højttryk for at forklare sagen på diplomatisk niveau og for international presse.

»Naser Khader behøver ikke at indkalde til forespørgselsdebat. Han kan bare ringe. De danske ambassader og Udenrigsministeriet har i ugevis rettet op på fejl og forklaret, hvad vi faktisk gør. Vi har arbejdet direkte med udenlandsk presse, med »public diplomacy« og baggrundsorientering om lovens kontekst. Men det er ikke den danske regering, der redigerer udenlandsk presse,« siger Kristian Jensen.

Synes du selv, at opgaven er lykkedes?

»Selvfølgelig er jeg er ikke tilfreds med det billede, der tegnes af Danmark i den internationale presse. Men det eneste, vi kan gøre, er at fortælle objektivt og sagligt, hvad vi gør, og det vil vi fortsætte med.«

Kristian Jensen erkender blandt andet, at det ikke er lykkedes at forklare internationalt, at Danmark blot gør som en række andre lande. Disse oplysninger blev dog først kommunikeret for nylig og var ikke fremme, da stormen rejste sig i december.

Kristian Jensen henviser til Integrationsministeriet på spørgsmålet om, hvorfor andre landes praksis først på det seneste er blevet en del af forklaringen:

»Det er ikke mit lovforslag. Udenrigsministeriet arbejder med de oplysninger, vi får stillet til rådighed, og det har vi gjort hele vejen igennem«.

Hvornår og i hvilket omfang har Udenrigsministeriet aktivt adspurgt andre lande om deres praksis for beslaglæggelse af asylansøgeres værdier?

»Jeg orienterer ikke om interne regeringsprocesser,« siger Kristian Jensen.