Løkke kalder partiledere til møde om radikale muslimer

Efter påske skal partilederne forhandle om, hvordan radikaliserede muslimer bedst bekæmpes.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når partilederne vender tilbage til arbejdet efter påskeferien, er det til forhandlinger om at bekæmpe formørkede og radikaliserede miljøer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) proklamerer under tirsdagens spørgetime i folketingssalen, at der nu skal findes løsninger, der virker, og som sætter hårdt ind over for dem, der ikke respekterer de danske love.

- Vi står med et rigtigt paradoks. Hvordan bekæmper man noget, som er beskyttet af vores fundamentale samfundsværdier? Det er svært. Det rammer lige ned i kernen af vores demokrati og vores samfundssjæl, siger Lars Løkke Rasmussen i salen.

Han har lyttet til de forskellige partiers ønsker til ny lovgivning mod radikaliserede miljøer og lægger op til at udfordre grundlovens grænser for at finde løsninger, der virker.

- Som siger fra over for dem, som søger at begrænse vores frihed. Som tager et opgør med dem, som grundlæggende ønsker et opgør med det samfund, vi kender og elsker, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Min tilgang til det her arbejde vil være den, at jeg ikke på forhånd udelukker nogle løsningsmodeller. Omvendt siger jeg, at jeg ikke har patent på nogle løsninger, siger Løkke.

De Konservative har foreslået at kræve, at imamer taler dansk, når de forkynder islam i danske moskeer. Men det kan statsministeren se flere problemer i.

- Kan man uden videre sige, at der kun må forkyndes på dansk? Hvor stiller det den engelske kirke, den svenske kirke, den norske kirke? Bare lige for at nævne en problemstilling. Derfor har vi brug for at gå grundigere til værks.

- Er der andre veje hen til at nå det samme mål? Det er det arbejde, vi skal have sat i gang, siger Løkke.

Han vil sætte kirkeminister Bertel Haarder (V) for enden af forhandlingsbordet med støtte fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

S-formand Mette Frederiksen takker for invitationen til forhandlinger.

- Det, synes jeg, er positivt. Jeg havde tænkt mig at foreslå statsministeren at indkalde til forhandlinger, siger hun i salen.

- Men jeg vil foreslå, at statsministeren selv sætter sig i spidsen for de forhandlinger.

Diskussionen om radikaliserede miljøer er igen blevet aktuel efter en række dokumentarer på TV2, der blandt andet har afsløret, at imamer har talt for stening af utro kvinder og vejledt kvinder til at blive hos deres voldelige mænd.

- Jeg ser gerne Grimhøj-moskeen (moske i Aarhus, red.) lukket. For den er ikke forenelig med vores samfund og demokrati. Men det siger sig selv, at rammerne for, hvad vi kan gøre, er grundloven, siger Mette Frederiksen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kvitterer også for indbydelsen, men efterspørger handling frem for snak. Han henviser til, at Dansk Folkeparti har stillet forslag om at lukke Grimhøj-moskeen. Et forslag, der behandles tirsdag eftermiddag.

/ritzau/