Løkke: Ingen partier har 90 mandater alene

Alle partier står over for at gøre indrømmelser, siger Lars Løkke Rasmussen efter torsdagens regeringsforhandlinger, der fortsat udfordres af krav fra både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er noget rituelt over de scener, der udspiller sig i disse dage på Christiansborg, hvor Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) sidder for bordenden i bestræbelserne på at samle en ny regering.

For torsdagens øvelse lignede på sin vis de foregående dage med partiledere og politiske ordførere fra de forskellige partier på vej ind og ud fra møder med Lars Løkke, der så torsdag aften nok en gang kunne stille sig til rådighed for pressen for at konkludere på dagens forhandlinger.

Af dem kan det blandt andet konstateres, at Dansk Folkeparti såvel som Liberal Alliance fortsat står fast på hver deres krav i forhold til det fremtidige regeringsgrundlag, men Lars Løkke minder om, at ingen partier mønstrer 90 mandater alene.

»Jeg må bare sige, at der er ikke noget parti i det her Folketing, der har 90 mandater. Derfor er det min opgave at lytte til de forskellige partier og prøve at formulere en politisk retning for Danmark, som er realiserbar,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Blandt hovedknasterne er udviklingen i det offentlige forbrug, hvor Dansk Folkeparti ønsker en vækst på 0,8 procent, mens Venstre gik til valg på nulvækst.

Tidligere torsdag slog Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), efter mødet med Lars Løkke Rasmussen fast, at partiet på nuværende tidspunkt ikke er klar til at slå pjalterne sammen med Venstre og eventuelt andre borgerlige partier i en ny regering.

»Det er klart, at som tingene foreligger lige nu, der har vi ikke et grundlag, der er tilfredsstillende for Dansk Folkeparti,« siger Kristian Thulesen Dahl, der ikke mener, at »indflydelsen vil være størst, hvis vi går med i en regering«.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen (K), afsagde sig torsdag helt, at det decimerede parti bliver en del af en ny regering.

»Vi synes ikke, vi har styrken til nu at gå ind i en regering. Nu skal vi koncentrere os om at få mest mulig politik igennem, og det er jeg sikker på, vi kan,« siger Søren Pape Poulsen, som dog mener, at Dansk Folkeparti som blå bloks største parti med 37 mandater bør indgå i en regering.

»Jeg synes, det ville være fornuftigt og godt, hvis Dansk Folkeparti som det største parti går med,« siger han.

Som den fjerde i det borgerlige hjul, der forsøger at komme i drejninger, står Liberal Alliance, som ikke vil tale konkret om deltagelse i en regering. Men skal Liberal Alliance støtte en regering på den ene eller anden måde, skal en fjernelse af topskatten være højt på dagsordenen, slår partileder Anders Samuelsen fast torsdag.

»Jeg har sagt, at topskatten skal på bordet, og det holder jeg fast i,« siger han.

Hvis der ikke kommer topskattelettelser med i regeringsgrundlaget, kan du så støtte regeringen?

»Så bliver det et utroligt kompliceret liv, regeringen får. For hvis man ikke viser den respekt over for sit parlamentariske grundlag, så kan man lukke dørene allerede, inden de er blevet åbnet,« siger Anders Samuelsen.

Forhandlingerne vil fortsætte fredag, oplyser Lars Løkke Rasmussen.