Løkke: Ingen indrømmelser til Paludan

Venstre afviser at basere en ny regering på dialog med Stram Kurs og dets partileder Rasmus Paludan.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler til Mediernes Årsdag i København, tirsdag den 7. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Venstres leder Lars Løkke Rasmussen afviser at samarbejde med Stram Kurs og dets partileder Rasmus Paludan efter det kommende folketingsvalg, som skal afholdes 5. juni 2019.

Det har han netop sagt under et doorstep ved Mediernes Årsdag på Axelborg i København få timer efter, han havde udskrevet folketingsvalg.

»Jeg kommer ikke til at bygge en regering på en politisk dialog eller give politiske indrømmelser til det parti,« udtaler Lars Løkke Rasmussen om Stram Kurs.

Stram Kurs har været voldsomt meget i vælten de seneste uger, efter partiet blev opstillingsberettiget til valget til Folketinget. Partiet er blevet beskyldt for at have et politisk program, der minder om apartheid eller nazisme. Eskempelvis har tidligere justitsminister Søren Pind kaldt Paludan for »nazifiseret«

Lars Løkke Rasmussen mener, at man skal tilbage til »mellemkrigstidens Europa« for at finde lignende synspunkter i den politiske debat, som dem Stram Kurs fremfører.

»At gå op mod Grundlovens ord om religionsfrihed, at forbyde en bestemt religion og at udtrykke, at mennesker, som har været i Danmark gennem generationer, og som har dansk statsborgerskab, skal deporteres,« siger Lars Løkke om Stram Kurs.

»Det er fuldstændig uladsiggørligt at jeg skulle række ud efter sådan nogle synspunkter. Det kommer ikke til at ske.«

K afviser at basere regering på Paludan

Det er en del af Stram Kurs' politik, at Islam skal være forbudt i Danmark, og at Danmark skal være for danskere, som partiet skriver på sin hjemmeside. Stram Kurs definere danskere som personer, der var etniske danskere ved fødsel eller blev adopteret som spædbørn.

De seneste uger har flere borgerlige partier været tilbageholdende med at svare på, om de kunne se sig selv i en regering, hvor Stram Kurs er en del af det parlamentariske grundlag. For få dage siden fortalte den Konservative leder Søren Pape Poulsen til Politiken, at han ikke på forhånd ville afvise samarbejde med Stram Kurs. Han var imod en såkaldt svensk model, hvor samtlige partier i Riksdagen indtil for nylig afviste samarbejde med Sverigedemokraterna.

I samme artikel var Venstre ligledes henholdende med at svare klart på spørgsmålet om muligt parlamentarisk samarbejde med Stram Kurs.

I dag udtaler Søren Pape Poulsen til Ritzau, at han slet ikke ser en regering baseret på Stram Kurs' eventuelle mandater.

»Jeg kan ikke se, hvordan jeg skal kunne basere en regering på ham overhovedet,« siger han.

»Det, som Stram Kurs har stået for, med den måde, de har prædiket had på, det bryder jeg mig simpelthen ikke om,« udtalte Søren Pape Poulsen til Ritzau.

Dansk Folkeparti har foreløbigt fastholdt, at partiet ikke ønsker svenske tilstande. Partiet vil ikke på forhånd afvise at være en del af et parlamentarisk grundlag under en regeringen sammen med Stram Kurs, når statsministerposten skal besættes efter et valg.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen forklarer i dag til Berlingske, at han gerne vil lave politik med Rasmus Paludan.

»Jeg kan forstå, at Stram Kurs gerne vil have et asylstop, og det vil vi jo også. Så hvis vi sidder nede i folketingssalen, og Dansk Folkeparti har foreslået et asylstop, og vi lige mangler et par mandater, så skal Stram Kurs være velkomne til at hjælpe os med det, ligesom de skal være velkomne til at føre politik med Dansk Folkeparti, hvis de trækker tingene i den rigtige retning,« siger Martin Henriksen.