Løkke inden FN-topmøde: Verdens lande må arbejde sammen

De nye FN-mål er en anerkendelse af, at verdens lande skal stå sammen om at håndtere flere problemstillinger, mener den danske statsminister, der skal være med til at lede topmødet i New York.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN: Flygtningekrisen, borgerkrigen i Syrien, Ukraine-konflikten og Islamisk Stats hærgen.

Der er nok emner at tage fat på, når verdens stats- og regeringsledere fredag mødes til FN-topmøde i New York.

Og det er især ovenstående problemstillinger, den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), forventer, vil være på dagsordenen. På mødet skal FNs 193 medlemslande officielt vedtage de nye globale 2030-mål, som blev forhandlet på plads i august. Målene er ifølge statsministeren en vigtig milepæl og tæt forbundne med de globale udfordringer, FNs medlemslande står overfor.

»Verdens lande anerkender med de nye mål, at man bliver nødt til at håndtere flere problemstillinger på én og samme tid. Det gælder for eksempel fattigdom, klimaforandringer og konflikter. Udfordringerne er tæt forbundne og har konsekvenser for os alle, hvis ikke de løses,« siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar forud for mødet.

Qua Mogens Lykketofts (S) formandspost i FNs Generalforsamling, vil topmødet i New York, som er det 70. i rækken, blive ledet af Danmark. I den forbindelse skal statsministeren både være med til at vedtage de nye bæredygtighedsmål og holde tale ved selve åbningen af FNs Generalforsamling.

De 17 nye FN-mål er globale mål for fattigdomsbekæmpelse og bæredygtighed og vil gælde for alle medlemslande frem mod 2030.

Statsministeren opfordrer verdens lande til at huske på, hvor langt man kan nå med samarbejde.

»2015 er et vigtigt år for FN, som fylder 70 år. Jubilæet for FN-pagtens underskrivelse er en god anledning til at huske på, hvor langt verdenssamfundet kan nå, når vi sætter ambitiøse mål og finder fælles løsninger på de globale udfordringer,« lyder det fra Lars Løkke Rasmussen, der også mener, at den private sektor spiller en stor rolle i kampen om at nå målene:

»Vi skal også i højere grad engagere den private sektor i det globale udviklingsarbejde. Der er behov for fælles løsninger og en samlet indsats fra alle aktører for at nå målsætningerne i 2030.«

Netop i forbindelse med erhvervslivet har statsministeren et nyt initiativ med i lommen til FN-topmødet. Ifølge TV 2 vil han tage 100 millioner kroner fra udviklingsbistanden, som skal bruges til at understøtte dansk erhvervsliv i udviklingslandene.

Den nye fordeling er en del af finanslovforslaget, som regeringen forventes at fremlægge i næste uge, skriver tv2.dk.