Løkke: Ikke i orden, at censor ikke vil give hånd til kvinder

Det er fuldt forståeligt, at man bliver forarget over, at en mandlig censor nægter at give kvindelige studerende hånd før eksamen, mener Venstres formand.

Venstre formand Lars Løkke Rasmussen hilser på et par borgere under Folkemødet på Bornholm fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er ikke i orden, at man som mandlig censor nægter at give kvindelige studerende hånd før eksamen.

Sådan lyder det fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), efter at sådan en situation har fundet sted på Herning HF og VUC. Her fik de studerende en melding om, at en censor på grund af sin religiøse overbevisning ikke ville give hånd til kvinder, og det vakte harme.

»Det kan jeg godt forstå, at de er blevet sure over, for det er en del af vores almindelig omgangsform. At vi giver hinanden hånd er en måde at vise respekt, så det kan jeg godt forstå,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at han ikke kender baggrunden for den konkrete sag i Herning, men helt generelt bør man ikke blande religion ind i klasselokalet, mener Løkke.

Der er dog ikke et lovforslag mod sådan en sammenblanding på vej fra Venstre.

»Hvis du spørger mig selv holdningsmæssigt, så synes jeg, at man skal passe på ikke at hvirvle andre normer end danske ind i det offentlige rum eller undervisningslokalet. Jeg bilder mig ikke ind, at det er noget, man kan lovgive sig ud af, men jeg tror, det er vigtigt, at man sender det signal,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Den pågældende censor, Youssef Minawi, forklarer til Information, at han på grund af sin tro på islam kun kan give hånd til kvinder, hvis de er en del af hans nærmeste familie. Men ikke til kvinder, der teoretisk kunne blive hans ægtefælle.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) anbefaler de forurettede elever at klage til Ligebehandlingsnævnet over det manglende håndtryk.