Løkke i historisk satsning

Statsminister Lars Løkke Rasmussen varsler omfattende reformer af efterlønnen for at stramme op på dansk økonomi. Reformerne er Løkkes største satsning, mener politisk kommentator.

Politiske kommentator på Berlingske Tidende, Thomas Larsen, kalder Lars Løkke Rasmussen planer om at reformere efterlønne for statsministerens største politiske satsning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I nytårstalen 1. januar vil statsminister Lars Løkke Rasmussen opfordre partierne bag velfærdsforliget til at lave en mere ambitiøs reform af efterlønnen, end det forlig der blev indgået i 2006.

Ifølge Berlingske Tidende politiske kommentator, Thomas Larsen, er varslet om reformer statsministerens største politiske satsning. Med reformerne vil statsministeren for alvor skabe afstand til oppositionen.

LÆS OGSÅ:
Lars Løkke vil gå til valg på efterløn

- Det er oplagt, at statsministeren håber på at kunne udfordre den røde blok på økonomisk ansvarlighed, når valget skal udskrives. Når han inddrager efterlønnen og varsler omfattende reformer, har han muligheden for at lave en skarp brudflade til oppositionen. Lars Løkke Rasmussen kan nu på en helt anden kraftfuld og troværdig måde fortælle danskerne, at regeringen har viljen og modet til at rette op på dansk økonomi, siger Thomas Larsen.

Styrket samarbejde
Hvis det lykkes for statsminsteren at gennemføre en omfattende reform af efterlønnen, som måske kan ende med helt at blive afskaffet, vil det vække begejstring hos eksperter.

- Han vil blive mødt af applaus fra samtlige økonomiske eksperter i landet. Han vil samtidig opnå, at der vil blive sat endnu større kritiske spørgsmål ved de planer, der er kommet fra oppositionens side, og det vil blive endnu tydeligere, at "Fair Løsning" fra S o fg SF ikke vil være i nærheden af at kunne løse Danmarks økonomiske problemer, siger Thomas Larsen.

Det helt store spørgsmål er, om statsministeren kan få støtte fra Dansk Folkeparti til at gennemføre reformerne. Det vil han ifølge Thomas Larsen have held med.

Din mening: Er det klogt af Løkke at gå til valg på efterlønnen?

- Jeg tror, det vil lykkes, for meget tyder på, at V-toppen med Løkke i spidsen igennem længere tid har haft hemmelige møder med Dansk Folkepartis top. Derudover er det selvklart, at Lars Løkke Rasmussen for alvor får styrket samarbejdet med de Konservative, der længe har forlangt en mere klar reformkurs, siger Thomas Larsen.

Statsministerens reformplaner vil også vække jubel hos Liberal Alliance, og ifølge Thomas Larsen vil reformpresset skabe uro langt ind i oppositionen, fordi de Radikale længe har forlangt grundlæggende reformer.

Han løber en risiko
Med planerne om at reformere efterlønnen er der ifølge Thomas Larsen tale om en af de største dramatiske satsninger i den nyere danske politiske historie.

- Mange danskere vil måske nok være klar over, at der skal strammes op på økonomien. Men de vil ikke nødvendigvis synes, at et angreb på efterlønnen er den rigtige vej. Hvis Løkke skal vinde det her slag, skal han lykkes med en kommunikationsindsats, som skal være disciplineret, strømlinet og effektiv som aldrig før, og det kræver, at han sætter en helt ny standard på det felt, siger Thomas Larsen.

Thomas Larsen vurderer, at det kan lade sig gøre for statsministeren at få gennemført reformerne, men risikoen er enorm, og Lars Løkke kan ifølge kommentatoren ende med at "gå ned i flammer" med sit reformkrav.

- Men man kan vurdere, at han reelt ikke har haft andre valg. Hvis han troværdigt skal forsøge at løse de økonomiske problemer og få regeringen ud af det politiske dødvande, så skal han gå den vej, siger Thomas Larsen.

Sådan argumenterer Løkke for reformer på Venstres hjemmeside: