Løkke i FN-tale: Historien vil dømme os

Selv om verden har oplevet fremskridt de seneste år på en række områder, er der stadig meget at gøre, fastslog Lars Løkke Rasmussen i sin tale til FN.

Lars Løkke Rasmussen på FN-generalforsamlingens talerstol. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understregede i sin tale under fredagens FN-topmøde i New York, at Danmark vil bestræbe sig på leve op til sine forpligtelser. I samme åndedrag opfordrede han resten af verden til at gøre det samme.

»Vi må alle leve op til vores forpligtelser. Jeg kan forsikre jer om, at Danmark i hvert fald vil fortsætte vores arbejde med at leve op til disse forpligtelser,« sagde han fra talerstolen i New York.

Lars Løkke Rasmussen og resten af verdens ledere gav fredag hinanden håndslag på 17 nye FN-mål. Det er globale mål for fattigdomsbekæmpelse og bæredygtighed, der vil gælde alle medlemslande frem til 2030.

»I dag forpligter vi ikke kun vores nationer til langsigtede visioner, men også til konkrete og realistiske mål og deadlines,« sagde statsministeren.

Danmark har i år formandskabet for FNs Generalforsamling. Den rolle vil Danmark forsøge at løse efter bedste evne, lød det fra Lars Løkke Rasmussen:

»Historien vil dømme os og vil holde os ansvarlige for, hvad vi skylder vores børn og deres børn. Danmark vil tage lederskabet for at gennemføre programmet, og med de ord ønsker jeg jer et succesfuldt møde.«

I sin tale kom den danske statsminister også ind på en række af de resultater, der er opnået de seneste år på verdensplan.

»En milliard mennesker er løftet ud af ekstrem fattigdom. Flere piger end nogensinde går i skole. Mere end 90 procent af verdens befolkning har nu adgang til rent drikkevand. Dødeligheden for børn under fem år er faldet med mere end halvdelen,« sagde han og tilføjede:

»Dette er ikke bare tal. Bag disse tal gemmer sig fakta om, at livet for millioner - millioner af børn - er blevet forbedret.«