Løkke har 500 millioner med til Myanmars Aung San Suu Kyi

Danmark vil lancere et landeprogram for Myanmar på knap 500 millioner kroner frem mod 2020.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har et landeprogram for Myanmar med, når han mandag møder Myanmars Aung San Suu Kyi. Danmark vil frem til 2020 give knap 500 millioner kroner til landet, der i en længere periode har været inde i en positiv demokratisk udvikling. Reuters/Jonathan Ernst Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer ikke tomhændet, når han mandag møder Myanmars udenrigsminister, Aung San Suu Kyi, i forbindelse med FN's Generalforsamling i New York.

Forud for statsministerens møde mandag klokken 16 dansk tid erfarer Ritzau, at Lars Løkke Rasmussen vil annoncere et landeprogram på knap 500 millioner kroner frem til 2020.

‎Det er det første egentlige landeprogram for det danske samarbejde med Myanmar. Programmet skal støtte op om den positive demokratiske overgangsproces, der er foregået de seneste år.

Senest har Aung San Suu Kyi og hendes parti 1. april 2016 kunnet overtage regeringsmagten efter en valgsejr i november 2015.

Magtovertagelsen kom efter en længere periode med fremskridt i landet. Allerede i 2013 ophævede EU således hovedparten af sine sanktioner mod Myanmar - det tidligere Burma.

Det skete ifølge daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) "som kvittering for de demokratiske fremskridt, der uomtvisteligt har fundet sted de sidste to år".

Dengang opretholdt EU dog beslutningen om ikke at sælge våben og udstyr, der kan bruges til intern undertrykkelse af mindretal i Myanmar, fordi landet på daværende tidspunkt var ledet af en militærjunta.

Udviklingen i Myanmar siden da belønnes ikke bare fra dansk side - men også fra andre af verdens lande.

I sidste uge mødte USA's præsident, Barack Obama, Aung San Suu Kyi i Det Hvide Hus og fastslog i den forbindelse, at USA også vil løfte de årelange sanktioner mod landet.

Den positive udvikling i Myanmar har gjort Aung San Suu Kyi til en ombejlet person ved mødet i FN-bygningen i New York. Alligevel er det lykkedes danske diplomater at sikre statsministeren en 20 minutter lang samtale med Myanmars udenrigsminister.

Den 71-årige nobelfredsprismodtager Aung San Suu Kyi opfattes som den reelle leder af Myanmar.

For Danmark bliver det dermed et vigtigt møde i kanten af FN-topmødet, der i år har særligt fokus på flygtninge og migranter.

/ritzau/