Løkke halverer Venstre

En ny måling halverer Venstre, hvis finansminister Lars Løkke Rasmussen bliver formand. K-bagland er klar til at gå efter statsministerposten.

Foto: Rune Evensen

I en ny meningsmåling bliver Venstres kronprins, finansminister Lars Løkke Rasmussen, i den grad kasseret af danskerne. Målingen, som er foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4, viser, at kun 11 procent af danskerne vil stemme på Venstre, hvis Lars Løkke bliver formand – altså mere end en halvering i forhold til sidste valg, hvor Venstre fik 26,3 procent af stemmerne.

Den dårlige meningsmåling kommer i forlængelse af, at Berlingske Tidende på baggrund af en Gallup-måling i går kunne skrive, at danskerne mener, at Lars Løkke er mindre troværdig, modig, visionær, sympatisk og kompetent end både Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt og de Konservatives leder Lene Espersen. Mens Lars Løkke kun slår dem begge i at være mest arrogant.

Undersøgelsen giver de Konservative blod på tanden, og fremtrædende konservative siger, at hvis de Konservative bliver større end Venstre, så overtager partiet statsministerposten.

»Spillets regler er sådan, at i det øjeblik vi er større, så er det naturligt, at det er os, der får statsministerposten. Sådan er det,« siger Per Tærsbøl (K), borgmester i Helsingør.

En udmelding som den konservative borgmester på Frederiksberg, Mads Lebech, er enig i. Han mener ikke, at statsministerposten er nogen selvfølge for Venstre.

»Det ville da være et mærkeligt parti, der ikke går efter statsministerposten. Jeg synes, vi i Lene Espersen har en fremragende formand, som kunne blive en glimrende statsminister. Sådan skal et parti da tænke,« siger han.

Også den tidligere transportminister Flemming Hansen (K) er enig i, at hvis Løkke tager over, så ændrer tingene sig,

Er du tryg ved, at Venstre har styr på den her situation?

»Så længe statsministeren sidder der, så er jeg tryg,« siger han.

Hvad så, hvis han rejser?

»Så er det en ny situation, og så må vi tage den derfra.«

Dog er der ingen af dem, som ønsker at blande sig i Venstres interne splid.

»Det er Venstre selv, der må klare de interne problemer. Det skal vi ikke blande os i,« siger Mads Lebech.

Og Flemming Hansen stemmer i:

»Venstre har været fair, når vi var i vanskeligheder, og det skal vi også være ved dem,« siger han. Flemming Hansen lægger dog ikke skjul på at Løkkes nuværende situation ikke er misundelsesværdig.

»Lars Løkke er en dygtig politiker, men det er tydeligt at se, at han har lidt problemer,« lyder de medfølende ord fra den tidligere minister.