Løkke giver velfærdsløfte uden flertal

Ved seneste valg handlede det om nulvækst for Venstre. Nu vil Venstre hæve det offentlige forbrug. Socialdemokratiet kalder meldingen for "panik før lukketid".

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte onsdag ved Dansk Erhvervs Årsdag i København. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

69 milliarder kroner til mere velfærd frem mod 2025.

Det er overskriften på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) første store politiske udmelding i valgkampen. Et såkaldt "velfærdsløfte".

Onsdag annoncerede han, at Venstre - modsat sidste valgkamp - går til valg på at hæve det offentlige forbrug med 0,65 procent årligt.

Den nuværende regering, som Venstre er en del af, har ellers et mål om at holde væksten i det offentlige forbrug på 0,3 procent. Men Venstre ønsker altså et større forbrug, end regeringsgrundlaget foreskriver.

De øvrige regeringspartier, Liberal Alliance og De Konservative, vil have skattelettelser, hvilket også er en udfordring for Venstre.

»Mon ikke det kommer til at gå? Jeg har lige været igennem en regeringsperiode, hvor jeg på et tidspunkt blev mødt med, at medmindre der blev givet topskattelettelser hele vejen igennem, så blev jeg smidt ud af kontoret.«

»Det overlevede jeg samtlige fire år, og det kom der ikke en eneste topskattelettelse ud af«, sagde statsministeren onsdag.

Faktisk minder statsministerens ønske en del om noget, Socialdemokratiet vil. Socialdemokratiet går efter en årlig stigning i det offentlige forbrug på 0,7 procent i gennemsnit.

Alligevel er partiet ikke imponeret over Lars Løkke Rasmussens udmelding, understreger politisk ordfører Nicolai Wammen.

»Det lyder meget hult, når han nu få uger før valget vil føre en helt anderledes politik. Det ligner panik før lukketid.«

»Det er samtidig en dækningsløs check, han udskriver, når han går til valg på at fortsætte regeringen med Liberal Alliance og De Konservative, som vil i en stik modsat retning«, siger Nicolai Wammen.

Liberal Alliance og De Konservative går ind for henholdsvis minusvækst og nulvækst i det offentlige.

Heller ikke Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er begejstret.

»Jeg falder ikke ned af stolen over, at Løkke så tæt på valget endelig er kommet til den erkendelse, at vi har brug for flere penge til velfærden, når vi bliver flere børn og ældre,« siger hun i en skriftlig kommentar.

/ritzau/