Løkke går til Dronningen igen

Mandag formiddag indledtes en ny dronningerunde, hvor det forventes, at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen får mandat til at forsøge at danne en mindretalsregering.

Ny dronningerunde på Amalienborg. Lars Løkke Rasmussen ankommer til møde med Dronningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), var mandag formiddag igen et smut forbi Amalienborg. Endnu en dronningerunde står for døren.

I weekenden lykkedes det som bekendt ikke Løkke, med sin status som kongelig undersøger, at danne en flertalsregering, hvor alle fire borgerlige partier er repræsenteret. Det stod klart søndag eftermiddag, og derfor skal repræsentanter fra alle de ni partier i Folketinget mandag igen aflægge dronning Margrethe et besøg for mundtligt og skriftligt at pege på en person, der skal lede forhandlingen om en ny regering.

Dronningen skal derefter udpege den person, der har flest mandater bag sig, til at lede forhandlingerne, og det bliver med al tænkelig sandsynlighed igen Lars Løkke Rasmussen, der bliver kongelig undersøger.

Det var Liberal Alliance, der ved forrige dronningerunde rådede Dronningen til, at Venstre-formanden skulle afsøge muligheden for en blå flertalsregering, men Lars Løkke Rasmussen vil formentlig denne gang få et bredere mandat til at forhandle om en ny mindretalsregering.

Hvordan en fremtidig regering kommer til at se ud, må regeringsforhandlingerne vise, men BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, mener, at en kommende blå regering ser meget skrøbelig ud, uanset om det bliver en ren Venstre-regering, en VO-regering eller en helt tredje mulighed:

»Dansk Folkeparti har en bekymring for, at man må give sig på en række punkter og indgå en masse kompromisser, hvis de indgår i en regering. Det, tror de, de vil have nemmere ved at forklare, hvis de kun er støtteparti til en regering og ikke indgår i den,« siger Søs Marie Serup ifølge tv2.dk.

Hun har svært ved at se en regering, der kun består af Venstre.

»En ren Venstre-regering er et meget skrøbeligt grundlag at danne regering på. Det vil sige, at faren for et nyvalg inden for en halv regeringsperiode er relativt stor,« siger Søs Marie Serup.

Dronningerunden blev indført i 1909 og er en form for sædvane, da den ikke er skrevet ned i nogen lov. I 1988 var der fire dronningerunder, før det lykkedes den daværende statsminister, den konservative Poul Schlüter, at danne regering.

Efter dronningerunde nummer to ventes Lars Løkke Rasmussen at genoptage regeringsforhandlingerne. Det sker efter alt at dømme allerede mandag eftermiddag.