Løkke går nu skridtet videre: Vil have folkeafstemning om forsvarsforbehold efter valget

Statsministeren mener, at det danske forsvarsforbehold skal til afstemning allerede i næste valgperiode. Han går dermed stik imod et ønske fra Dansk Folkeparti.

»Vi vil gerne have afstemningen i næste valgperiode, og den vil vi gerne vinde,« siger Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har flere gange talt for et opgør med det danske forsvarsforbehold i forhold til EU.

Men nu går statsministeren skridtet videre.

I forbindelse med den igangværende valgkamp siger han til DR, at der er brug for en debat om netop forsvarsforbeholdet nu – og at Venstre ønsker en folkeafstemning allerede i næste valgperiode.

»Den diskussion skal vi have, og den skal vi selvfølgelig føre med henblik på, at der kommer en afstemning. Den vil Venstre gerne have, og vi vil gerne have afstemningen i næste valgperiode, og den vil vi gerne vinde,« siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

Løkke indledte selv debatten om de danske forbehold for godt et år siden, da han på Europadagen 9. maj sagde, at tiden var kommet til, at Danmark skulle gøre op med sig selv, om man ville være helt med i EU:

»Der er gået 45 år, og vi er stadig lidt i tvivl, om vi kan være helt tæt på vores europæiske partner. Man kunne lidt parterapeutisk spørge: »hvorfor nu egentlig det?« Burde vi ikke snart have set vores partner så meget an, at vi tør stille spørgsmålet, om vi ikke bør være helt og fuldt med?« sagde Løkke i en tale på dagen.

»Vi har brug for at få brudt tabuet«

Han understregede samtidigt, at der ikke var udsigt til en folkeafstemning om EU-forbeholdene på denne side af et folketingsvalg.

»Den her debat er så vigtig, at vi har brug for at tage den grundigt uden at have en deadline hængende over os. Vi har brug for at få brudt tabuet om de danske forbehold.«

Men nu mener Løkke, at tiden er kommet til, at danskerne efter et valg skal tage stilling:

»Vi har jo brug for den her snak, også i den her valgkamp, om, hvilken Europa-politik vi skal føre. Og det er ikke i Danmarks interesse at have forsvarsforbeholdet. Det er ikke i vores sikkerhedspolitiske interesse, og det er heller ikke vores interesse i forhold til visionen om at passe på Europa og undgå, at vi står åben for migranter,« siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) efterlyste i Berlingske tirsdag en afstemning hurtigst muligt, og det bakker statsministeren altså nu op om.

Til avisen sagde Claus Hjort Frederiksen:

»Vi er på en lang række områder stærkt presset af et USA, hvor præsident Donald Trump ønsker, at Europa tager mere ansvar, samtidig med at vi ser, at amerikanerne mere og mere koncentrerer sig om Kina og ikke Europa. Vi er nødt til at være med der, hvor det sker, for at kunne påvirke beslutningerne på forsvarsområdet i EU. Derfor skal vi få taget den afstemning.«

Udmeldingen fra Løkke og Hjort går stik imod et krav fra Dansk Folkeparti, som partiet har fremsat i forbindelse med valgkampen.

Til Avisen Danmark har DF-formand Kristian Thulesen Dahl således sagt, at hans parti har fire EU-relaterede krav til en kommende regering, og det ene er, at der ikke vil blive afholdt folkeafstemning om nogle af Danmarks fire forbehold i EU: Forsvarsforbeholdet, retsforbeholdet, euroforbeholdet og unionsborgerskabet.

Thulesen Dahl har godt nok ikke kaldt kravene for ultimative, men han forklarede, at Dansk Folkeparti næsten skal miste hele sin vælgeropbakning, hvis kravet ikke skal være ufravigeligt:

»Det er meget svært at forestille sig, at vi kommer til at give os på det krav,« sagde Thulesen Dahl.