Løkke forsvarer kronprins Frederiks IOC-rolle

Kronprinsens rolle som IOC-medlem skaber ingen politiske problemer, mener statsministeren.

Arkivfoto. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsvarer kronprinsens rolle som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsvarer kronprinsens rolle som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Kronprins Frederiks IOC-rolle har ikke været en hindring for, at regeringen har kunnet føre sin idrætspolitik, herunder også internationalt. Det siger Løkke i en debat i folketingssalen fredag.

- Jeg synes, at kronprinsen er en fantastisk repræsentant for Danmark. Også i forbindelse med sin rolle i IOC, siger Løkke.

Det er på foranledning af Søren Søndergaard, Enhedslistens kultur- og idrætsordfører, at debatten om kronprinsens rolle i IOC er et diskussionsemne i Folketinget.

Det er ifølge Søren Søndergaard problematisk, at kronprins Frederik som medlem af IOC sidste år gik imod den danske regerings linje om udelukkelse af Rusland fra legene i Rio.

En rapport fra Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) afslørede inden legene mange års statsstøttet doping i Rusland.

Tilbage i 2008 lovede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), at der ikke ville opstå en situation, hvor regeringen mente noget og kronprinsen noget andet.

Derfor fik kronprinsen grønt lys til sit IOC-projekt. Kronprinsen har været medlem af IOC siden 2009.

Hans medlemskab udløber senere i år. Men kronprins Frederik har allerede meddelt, at han ønsker sig endnu en otteårig periode i IOC.

Der blev i sin tid oprettet en koordineringsgruppe bestående af embedsmænd fra Stats-, Udenrigs- og Kulturministeriet samt kronprinsen og dennes rådgivere.

Gruppen skulle ifølge Fogh Rasmussen sikre, at "kronprinsen hele tiden er tæt informeret om, hvad der er regeringens politiske linje, så der ikke dukker et modsætningsforhold op imellem, hvad han gør og siger, og hvad der er den politiske linje".

Men gruppen har ikke mødtes i tre år. Det kom frem under fredagens debat.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er enig med Løkke. Det lå ellers ikke i kortene fra begyndelsen.

- Jeg var skeptisk til at begynde med, men jeg mener, at kronprinsen har forvaltet sin rolle i IOC godt, siger DF'eren.

Espersen mener ikke, at alverdens regeringer skal blande sig i, hvad der bestemmes i IOC-regi.

/ritzau/