Løkke: Flygtninge skal i arbejde

Penge til velfærd og skattelettelser risikerer at blive aflyst på grund af flygtningekrisen. Så flygtninge må i job, var et af kernebudskaberne i statsministerens nytårstale. Flygtningekrisen kan ifølge Lars Løkke Rasmussen udløse grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

I sin nytårstale understregede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at vi »på en og samme tid« må begrænse antallet af asylansøgere og lykkes med integrationen. »Ellers bliver regningen for stor.« Fold sammen
Læs mere

Der var ellers sat penge af til både skattelettelser og øget velfærd, men begge dele risikerer ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at gå til stigende udgifter til flygtninge »midt i det, der måske er den største og mest komplicerede krise, vi endnu har set i dette århundrede.«

I en nytårstale domineret af flygtningekrisen, mulig dansk grænsekontrol og terror var der dog også plads til gryende økonomisk optimisme og trods alt et varsel om skattelettelser. Men flygtningekrisen var det absolutte hovedemne, og her understregede statsministeren, at Danmarks kurs i krisen skal føres, »så vi kan kende vores land, mens krisen står på – og genkende det, når vi er igennem.«

»Den måde, vi håndterer krisen på, vil få afgørende betydning for Danmarks fremtid. Vi kan ikke åbne Danmark for alle. Vi kan heller ikke vende ryggen til og hygge os i smug.«

Netop fordi, de mange flygtninge er en stor økonomisk udfordring, må Danmark ifølge statsministeren blive bedre til at få dem i job. Lars Løkke Rasmussen glædede sig i talen over, at arbejdsgiverne og fagforeningerne deler regeringens ambition om, at flygtningene skal med i arbejdsfællesskabet.

»Nu skal vi sætte handling bag ordene. Det bliver det første, vi tager fat på i trepartsdrøftelserne i det nye år,« sagde han.

Statsministeren forklarede i talen, at de penge, der er budgetteret til skattelettelser og velfærdsforbedringer, risikerer at forsvinde i flygtningekrisen.

»Det må ikke ske,« understregede statsministeren, der konkluderede: »Også derfor er det vigtigt, at vi på en og samme tid begrænser antallet af asylansøgere og lykkes bedre med integrationen. Ellers bliver regningen for stor.«

Nicolai Wammen, politisk ordfører for Socialdemokraterne, er langt fra imponeret over talen og kritiserede statsministeren for at lade kommunerne i stikken.

»Det var en tale blottet for lederskab og konkrete anvisninger på, hvordan kommunerne skal klare opgaven. Virkeligheden er jo, at der er kommuner, der må åbne budgetterne og spare på børn og ældre, fordi de skal håndtere flygtninge. Det løser statsministeren ikke med en kop kaffe til borgmestrene,« sagde Wammen om Løkkes invitation til kommunerne om en drøftelse af situationen.

Grænsekontrol kan blive en realitet

Lars Løkke Rasmussen konstaterede, at Sverige som følge af krisen om få dage indfører grænsekontrol, og at »vi for første gang siden 1950erne skal have ID for at krydse Øresund. Det viser, hvad der er på spil.«

Men statsministeren konstaterede også, at Sveriges grænsekontrol kan skabe en situation, hvor Danmark må indføre grænsekontrol til Tyskland »hvis vi vurderer, at det er bedst for Danmark«:

»For vi vil ikke igen se migranter og asylansøgere på vores motorveje. Vi vil sikre ro. Vi vil sikre orden,« sagde statsministeren, der dermed bevægede sig noget af et nøk nærmere den grænsekontrol, han ellers hidtil har været modstander af, fordi man kunne risikere, at grænsekontrollen ville udløse flere asylansøgere.

Statsministeren talte om frygten for terror og om årets terrorhandlinger herhjemme og i udlandet. Han understregede, at vi aldrig må opgive vores hverdag og vores frie liv.

»Og hvis frygten får nogle til at se skævt til mennesker med en anden baggrund end deres egen, så har terroristerne også vundet. De prøver at skabe frygt mellem mennesker. Trække falske skillelinjer. Mellem Vesten og islam,« sagde han.

Optimismen kan øjnes

Selv om Danmark presses af flygtningekrisen, er vi økonomisk set på vej mod ny fremgang, vurderede statsministeren.

»Beskæftigelsen vokser. Arbejdsløsheden er lav. Familierne bruger flere penge. Der er grund til optimisme. Nu skal vi have den optimisme til at boble i hele Danmark,« sagde Lars Løkke Rasmussen, der brugte udflytningen af statslige arbejdspladser som et eksempel på, at regeringen ikke ønsker et Danmark delt i udvikling og afvikling.

Han forklarede, at erhvervsskatterne sænkes for at få flere i job. Og så varslede han også skattelettelser, selv om han ikke var videre konkret:

»Senere i år vil vi foreslå at sætte skatten ned for dem, der er i job. Vi skal påskønne dem, der passer et arbejde.«

DF ser ingen grund til skattelettelser nu

Kristian Thulesen Dahl, leder af Dansk Folkeparti, ser talen som Løkkes forsøg på at stå som en samlende figur i krisen. Men han markerede også klar uenighed på flere punkter: Integrationen og skatten, hvor især topskattelettelser er uspiselige for DF.

»Flygtningene skal være her midlertidigt, og derfor ser vi ikke grund til at integrere dem. Og i den situation, vi er i nu, ser vi ingen grund til skattelettelser – og slet ikke til de topskattelettelser, som er beskrevet i regeringsgrundlaget. Omvendt må man jo også konstatere, at statsministeren havde droslet meget ned på sit ordvalg netop om skatten: Det var noget mere tilbageholdende, end jeg havde forventet, og det, synes jeg, var positivt«.