Løkke får klagesag på halsen for at afvise dagpenge-samråd

Statsministeren er indkaldt til et samråd om sine dagpengeløfter under valgkampen. Men Løkke har i stedet bedt beskæftigelsesministeren møde op, og det resulterer nu i en klage til Folketingets formand.

Foto: Simon Læssøe

Har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tænkt sig at stå ved sine løfter fra valgkampen, hvor han lovede, at han ikke ville skære i dagpenge eller dagpengesatser?

Det spørgsmål ønsker Enhedslisten svar på fra Løkke selv under et samråd, men det må oppositionspartiet skyde en hvid pil efter.

Løkke har nemlig afvist at møde op til det indkaldte samråd og henviser i stedet til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), skriver dr.dk.

Og det har nu fået Enhedslisten til at klage over statsministeren til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

»Jeg vil gerne have statsministeren til at svare på, hvad hans holdning er i forhold til de løfter, han under valgkampen kom med - at han ikke ville skære i dagpengene,« siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen (Ø), til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

»I en debat i sidste uge skabte Venstres ordfører tvivl om det. Så statsministeren må komme i samråd og svare på, om han står ved sine løfter. Det er helt urimeligt, at han ikke vil møde op.«

Dagpengene hører under beskæftigelsesministerens ressortområde, og det er ikke første gang, en statsminister har henvist et samrådsspørgsmål til den ansvarlige minister på fagområdet. Men det argument preller af på Finn Sørensen.

»Det ville være i orden, hvis mit spørgsmål gik på regeringens generelle politik. Men det er ikke det, mit spørgsmål går på. Jeg spørger konkret til Løkkes egne løfter fra valgkampen. Om han står ved dem. Det kan vel ikke være rigtigt, at han overlader til en anden minister at svare på, hvad han selv meder,« siger ordføreren og tilføjer:

»Når han ikke vil svare, kan man få det indtryk, at han ikke synes, det er særligt vigtigt at diskutere dagpenge. Man kan også få den mistanke, at han måske ikke står ved sine løfter, når det kommer til stykket.«

Folketingets formand vil ifølge DR ikke kommentere klagen, før den er blevet behandlet i Folketingets Præsidium. Adspurgt hvad Finn Sørensen håber at få ud af klagen, lyder svaret:

»Vi kan ikke tvinge statsministeren til at møde op - med mindre vi kan skaffe et flertal, der truer med at vælte ham. Men jeg håber, at Folketingets formand er enig med mig i kritikken og synes, at det er uholdbart, at statsministeren ikke vil møde op til samrådet.«

Det er ikke første gang, at afviste samrådsspørgsmål har udløst kritik af en statsminister. Tilbage i maj kritiserede Lars Løkke Rasmussen selv daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), for ikke at ville møde op i et samråd i Folketingets Retsudvalg i forbindelse med terrorangrebet i København i februar.

Thorning brugte dengang også argumentet om, at hun henviste til »den ansvarlige minister« på området, daværende justitsminister Mette Frederiksen (S). Thorning henviste i øvrigt til, at hun blot fulgte Lars Løkke Rasmussens »principielle standpunkter« på området fra hans første periode i Statsministeriet.