Løkke: EU skal sende de rigtige signaler til flygtninge

Forud for ekstraordinært topmøde i EU om flygtningesituationen, påpeger statsminister Lars Løkke Rasmussen, at EU skal sende de rigtige signaler for at mindske presset på EUs ydre grænser.

»Hvis Europa sender et signal om, at døren står åben for alle, der vil komme, jamen så bliver presset på Europas grænser større, end hvis Europa sender et andet signal,« siger statsministeren inden EU-topmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTONIO BAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Et af de helt centrale emner på det ekstraordinære EU-topmøde onsdag aften bliver at diskutere det voksende pres på EUs ydre grænser.

Og ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er der behov for at se på, hvilke signaler EU sender i den aktuelle flygtningesituation.

»Den måde, man skal beskytte sin grænse på, afhænger af, hvad det er for et pres, der er på grænsen. Hvis Europa sender et signal om, at døren står åben for alle, der vil komme, jamen så bliver presset på Europas grænser større, end hvis Europa sender et andet signal,« siger han på vej ind til mødet med de øvrige 27 regeringschefer.

Statsministeren påpeger, at der er behov for at se på situationen i de lande, hvor flygtninge og migranter opholder sig, inden de søger mod Europa. Det kræver blandt andet et stærkere samarbejde med Tyrkiet, og derfor skal EU-landene ifølge statsministeren også til lommerne, så EU ikke er den eneste udvej for folk i en desperat situation.

»Europa er den eneste vej frem, hvis vi for eksempel ikke sørger for at yde en ordentlig hjælp i nærområderne. Og det er derfor, at vi i Danmark har lagt vægt på at møde op med en offensiv dagsorden. 100 millioner euro på bordet. En kvart milliard (kroner, red.) umiddelbart til mere hjælp i nærområderne, fordi det er det, der skal til,« siger han.

Mødet i Bruxelles mellem EU-landenes ledere kommer efter en omstridt afstemning mellem EUs justits- og indenrigsministre tirsdag. Her besluttede et kvalificeret flertal en fordelingsplan for 120.000 flygtninge i Europa.

Både Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet og Rumænien stemte imod og udtrykte bagefter skarp utilfredshed med, at beslutningen var truffet uden enighed.

Alligevel tror Lars Løkke Rasmussen på, at der nu bliver kigget fremad ved mødet onsdag aften.

»Jeg håber, at roen har lagt sig, så vi kan komme videre, og det her topmøde kan blive der, hvor vi flytter sagen fra at være en diskussion om, hvordan vi fordeler et problem mellem hinanden, til nu at være et topmøde, hvor vi diskuterer, hvordan gør vi noget ved problemet, for det er der i den grad brug for,« siger han.