Løkke: EU bør stoppe forhandlinger med Tyrkiet

Før topmøde i næste uge fornemmer Løkke stigende opbakning til nyt og mere "ærligt" forhold til Tyrkiet.

Lars Løkke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er ikke på nogen måder realistisk at se Tyrkiet som et EU-land. Erdogan har selv lukket den dør, og jeg synes lige så godt, at man kan drage konsekvensen af det.«

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for et EU-topmøde i Bruxelles i næste uge. Her skal EU-landenes ledere blandt andet diskutere forholdet til Tyrkiet.

Før mødet fornemmer Løkke, at der er en stigende forståelse fra kollegerne i de andre lande for Danmarks position. Det siger han på et møde i Folketingets Europaudvalg:

»Indtil videre er det kun Tyskland og Østrig, der har givet udtryk for den samme skarpe konklusion. Nu får vi debatten, og det er godt,« siger Løkke forud for topmødet.

Det kræver enstemmighed, hvis EU skal stoppe optagelsesforhandlingerne. Derfor forventer statsministeren ikke, at landene vil være klar til at konkludere allerede på topmødet i næste uge.

Det er nemlig fortsat et spørgsmål, hvad man konkret skal gøre: Skal optagelsesforhandlingerne suspenderes eller stoppes helt? Og hvad skal man sætte i stedet?

»Men jeg tror, det er vigtigt, at vi nu bliver mere ærlige i forholdet til Tyrkiet. Vores befolkningerne skal også have en forståelse for, hvad vi gør i forhold til Tyrkiet,« siger Løkke.

Han understreger, at selv om EU-landene på et tidspunkt beslutter at stoppe optagelsesforhandlinger, så må man opretholde en dialog med Tyrkiet.

»Stopper vi optagelsesforhandlingerne, så får det ikke Tyrkiet til at gå væk. Og Tyrkiet har en vigtig placering i forhold til migration og terror. Tyrkiet er også Nato-allieret, og det skal vi også værne om,« siger Løkke.

På topmødet i næste uge skal EU-landenes ledere også tale om forhandlingerne med Storbritannien om brexit, samt om hvad retning EU skal gå fremover.

Løkke forventer ikke, at EU vil gå videre til fase to i brexit-forhandlingerne i oktober måned. Parterne er stadig låst i spørgsmålet om regningen for Storbritanniens exit.

I forhold til EU's fremtid er Løkke tilfreds med, at EU-præsident Donald Tusk gør et stort arbejde forud for mødet i forhold til at tale med alle EU's 27 lande.

Fra dansk side er der bekymring for den franske præsident Emmanuel Macrons tanker om et EU i flere hastigheder. Det kan hægte Danmark af.

»Macron ønsker at gå videre på områder, hvor Danmark har forbehold. Det vil sige eurosamarbejdet, det retlige samarbejde og forsvarssamarbejdet,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Vi vil ikke forhindre andre lande i at gå videre. Men vi har en objektiv interesse i at sikre, at det bliver tilrettelagt på en måde, hvor man ikke på forhånd udelukker andre lande.«

»Jeg glæder mig over, at formanden for rådet arbejder på, at spørgsmålene drøftes i EU 27-kredsen.«

/ritzau/