Løkke: Et "ja" er et "ja" til alle kvinder

En ændring af tronfølgerloven er en stemme for fremtidige prinsesser og for alle danske kvinder, sagde statsministeren i sin grundlovstale. Derudover skal der ikke pilles ved Grundloven.

Lars Løkke Rasmussen på vej til at holde sin første grundlovstale som statsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsministeren skar for første gang ud i pap, at han ikke mener, der skal laves noget om i Grundloven udover den ændring, vi stemmer om på søndag. Her handler det blandt andet om en ændring af tronfølgerloven, som er en del af Grundloven.

- Grundloven er det, der står tilbage, når tidens luner og politiske indfald skæres bort. Grundloven virker, og derfor skal vi ikke pille ved den, sagde Lars Løkke Rasmussen (V).

Dermed lægger han afstand til partier som de radikale og SF og enkelte socialdemokrater, der vil have mere grundlæggende ændringer af Grundloven.

Statsministeren gjorde i sin tale meget ud af, hvor vigitgt et "ja" til ænding af tronfølgerloven er for ligestillingen mellem kønnene

- Jeg vil derfor gerne benytte denne lejlighed til at opfordrer alle til at stemme – og stemme ja – på søndag. Så vi får fuld kønsmæssig ligestilling til arveretten til den danske trone, sagde en tydelig veloplagt statsminister.

Danmark alene
Lars Løkke Rasmussen mente, det vil være uheldigt, hvis Danmark, efter valget og folkeafstemninggen på søndag, stadig skal være det eneste skandinaviske land, der ikke har ligestilling mellem kønenene i kongehuset.

- Vi skal også på det punkt vise, at vi er et land, hvor kønnenes ligestilling er noget, vi skatter og opfatter som ukrænkeligt og naturligt, mente han.

- Jeg har selv en datter, som er både smuk og dygtig. Og hun skal vokse op i en sikker viden om, at hun er ligeså meget værd som sine brødre. Både i mit hjerte og under dansk lov. Det samme bør gælde kongehusets prinsesser, sagde statsministeren i sin tale.

Sikker på flertal
Lars Løkke er overbevist om, at der i den danske befolkning er et massivt flertal for lige adgang til at arve tronen. Loven fra 1953 er udtryk for en holdning som tiden er løbet fra, mente han

- Min opfordring skal derfor være: Husk at stemme på søndag. For ligestilling i retten til at arve tronen. For ligestilling som et vigtigt princip i det danske samfund. For fremtidige prinsesser. For alle danske kvinder.

Sikker på flertal
Lars Løkke var overbevist om, at der i den danske befolkning er et massivt flertal for lige adgang til at arve tronen. Loven fra 1953 er udtryk for en holdning som tiden er løbet fra, mente han

"Min opfordring skal derfor være: Husk at stemme på søndag. For ligestilling i retten til at arve tronen. For ligestilling som et vigtigt princip i det danske samfund. For fremtidige prinsesser. For alle danske kvinder."

Efter at have rundet både den økonomiske krises udfordringer sluttede statsministeren af med ros til de danske soldater i Afghanistan:

"De fortjener vores stærkeste anerkendelse og respekt."

  • Kronik: Tronfølgen og Grundloven