Løkke erkender nederlag: »Vi har fået et fantastisk godt valg. Men magten skifter«

Lars Løkke Rasmussen erkender nederlag og taler om »magtskifte«, men vil alligevel gå til Dronningen og byde ind med en regeringen over midten med sig selv i spidsen. Hans fastholder sin ambition om at bygge bro over midten i dansk politik.

Venstres valgfest på Christiansborg i forbindelse med folketingsvalget 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Trods et godt valgresultat for Venstre erkender Lars Løkke Rasmussen sit nederlag og siger, at magten skifter.

Men han vil ikke desto mindre gå til Dronningen i morgen og foreslå en regering, der bygger bro over midten af dansk politik og med sig selv som statsminister.

I sin tale sagde Løkke ikke, at han ville træde tilbage. Men senere på aftenen, da Mette Frederiksen talte for sin partikammerater, sagde S-formanden, at Løkke havde ringet til hende og sagt, at han ville træde tilbage.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans parti, Venstre, holder ellers skindet på næsen ved Folketingsvalget 2019.

Med 97 procent af stemmerne optalt står Venstre ifølge DRs prognose til 23,4 procent af stemmerne og en fremgang på 3,9 procentpoint.

Men med DFs og LAs tilbagegang står regeringsmagten ikke til at redde.

»Så kære venner,« sagde han, da han mødte sine partikammerater på Christiansborg.

»Vi har fået et fantastisk godt valg. Men magten skifter. Derfor ringende jeg tidligere i aftes til Mette Frederiksen og fortalte hende, at jeg i morgen kl. 11 agter at gå til Hendes Majestæt Dronningen og orientere hende om resultatet,« sagde Løkke og fortsatte:

»Over for Dronningen vil Venstres repræsentanter, Kristian Jensen og Karen Elllemann, anbefale, at der dannes en regering under min fortsatte ledelse med ambition om at bygge bro over midten af dansk politik.«

Dermed fastholder Løkke sin ambition om enten en S-V-regeringen, som han luftede i en pludselig bog midt i valgkampen, eller en bredere af slagsen.

»Jeg har sagt det mange gange i valgkampen,« fortsatte han:

»De erfarne, ansvarlige midterpartier bør overveje, om det rigtigste er, at lade yderfløjene i dansk politik have de afgørende mandater, eller om det er bedre at bygge bro over midten af dansk politik,« sagde Løkke og fortsatte i en mere realistisk retning.

»Jeg ved godt, at jeg måske lige nu er den eneste, der har den her ambition. For Mette Frederiksen har tilkendegivet klart, at hun ønsker at gå i en mere socialistisk retning med rød blok, og det bekymrer mig oprigtigt. For der findes ikke gratis mandater. Det kommer med en pris, hvis man vil være statsminister. And trust me – I know what I am talking about.«

Går han af som formand?

Hvis Løkke Rasmussen går med med tanker om at gå af som V-formand, gjorde han det i hvert fald ikke der i salen, hvor unge venstreløver råbte »Løkke, Løkke«.

Depechen blev langtfra sendt videre til næstformand Kristian Jensen.

Derimod talte han videre – om at komme i arbejdstøjet.

»Vi agter at gøre en forskel. Vi ønsker at bruge den større folkelige opbakning, vi har fået i dag, til at gøre en forskel for Danmark. Så kære venner, Venstre går frem, og vi går ikke hjem. Vi sidder klar ved telefonen. Tak for opbakning, tak for tilliden. Og jer derude i valgkampen, tak for jeres indsats.«