Løkke er bange for at gå sukkerkold

Krise? Neeej, svarede Løkke på sit pressemøde, men indrømmede, at det er temmelig meget op ad bakke for tiden.

Statsministeren havde meget, han skulle forklare ved dagens pressemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens N¿rgaard Larsen

Bakke op og bakke ned. Og når nu man ser ud, som man gør, så handler det om at finde sit eget tråd – nøjagtig som rådet til cykelrytterne – ellers går man sukkerkold.

Med den besked er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vendt tilbage til dansk politik efter en uges uautoriseret vinterferie på den spanske ferieø Tenerife.

Din mening: Hvordan klarede Løkke sig?

- Man er nødt til at sætte sit eget tempo, for hvis man forcerer, går man død, indledte Løkke, der så gav en lang verbal rundtur i et bakkelandskab.

- Det går op og ned, gentog han i flere omgange og for at tage den værste damp af kritikken af, at der ikke rigtig sker noget med ham ved roret i Statsministeret, så havde han tre sundhedspolitiske initiativer i ærmet.

Pressen bed ikke på

Politiet skal afhente psykisk syge, der ikke møder op hos lægen. Patienterne skal have deres egen ombudsmand og så skal de samme patienter have en kontaktperson.

Men den bed ikke på det rekordstore opbud af pressefolk. Ikke én spurgte til det. Heller ikke til det såkaldte ”konvergensprogram”, som ifølge Løkke bliver de næste ugers politiske opgave.

Mange har efterlyst handling, og dit svar er "konvergensprogram". Kommer der ikke anden handling?

- Jo, svarede Løkke, men hvad kom der aldrig et svar på. I stedet uddybede han ”konvergensprogrammet”

- Den politiske udfordring er forandret. Jeg føler mig ikke overbevist om, at den fulde effekt af det er gået op for alle, sagde Løkke og forsøgte at illustrere omfanget ved at nævne, at Danmark gennem de sidste halvandet år har tabt lige så mange jobs, som gennem de seneste ti år.

- Min vigtigste opgave er at få Danmark ud af krisen.

Relive: Se Løkkes pressemøde minut for minut

Èn af de seneste sager har været aflysningen af et møde med 80 ambassadører.

Forklaringen har i diplomatiske kredse lydt, at det var den 13-årige datter, som sad derhjemme med en forstuvet fod. Og så lod Løkke ambassadører være ambassadører på trods af, at familien har au-pair og på trods af, at ambassadørerne ventede en forklaring på, hvorfor klimatopmødet i december kuldsejlede.

Personlige årsager

Men det passer ikke, at datteren har forstuvet sin fod. Det er en skrøne:

- Jeg er ked af at jeg måtte håndtere mødet med ambassadørerne, som jeg måtte, og jeg beklager, men mig bekendt har min datter ikke forstuvet nogen fod, sagde Løkke og forklarede i stedet lakonisk:

Thomas Larsen:
Løkkes vej til et come back

- Af personlige årsager, som er mellem mig og min familie valgte jeg ikke at komme til mødet med ambassadørerne, sagde Løkke, som har taget kritikken til sig og i stedet vil arrangere et nyt til april.

Løkke er bare et menneske

En stribe kommentatorer og journalister tæt på Løkke har gennem ugen kritiseret ham for at være sur og vrissen. Eksempelvis skrev Ekstra Bladet, at selv relevante spørgsmål om overbetaling til private sygehuse blev besvaret som om, at journalister eller oppositionen havde spurgt til hans personlige bankkonto.

LÆS OGSÅ: Løkke forsvarer sin Tenerife-ferie

Men, forklarede Løkke, alle måtte forstå, at han bare er et menneske. Et menneske, der bærer sine følelser uden på tøjet:

- Jeg er som jeg er. Jeg er hverken amatørskuespiller eller professionel skuespiller. Jeg er typen, der bærer følelserne uden på tøjet.

Læs også: Seks skrappe råd fra seks borgerlige til Løkke

Og netop som han havde svaret på det, fortsatte spørgsmål om nye sager.

Hvorfor tog han bare på ferie? Hvorfor tog han børnene ud af skolen, når nu regeringen har kritiseret andre forældre for at gøre det samme?

- Der er ikke beslutninger, der skulle have været truffet, der ikke blev truffet, forklarede han og selv om Venstres egen folketingsgruppe ikke anede ikke spor om, at han var på ferie, så gentog han, at den sådan set havde været planlagt siden i sommer. Konen har nemlig ferie i uge 5, og så havde han i øvrigt haft både telefon og computer med.

Læs også:
Ekspert: Løkke ligner et "halvskudt" rådyr

Det var også den uge, politiske venner i Venstre brugte til at fastslå, at de tvivler på ham. Sådan lød det blandt andet fra en V-minister, som også ville have Løkke ud i landet. Ud til vælgerne.

Den bemærkning fik den gamle Løkke fra før ferien tilbage. Vrissent svarede han:

Problematisk hundeudstilling

- Det var vist også et problem, at jeg tog på hundeudstilling, lød det med løftede øjenbryn fra Løkke, der hentydede til, at han sidste søndag deltog i et sådant arrangement i Fredericia inden ferien begyndte.

Den sluttede effektivt i dag og det skete med endnu en sports-bemærkning hentet fra Ulrik Wilbæk, der har sagt, at det er okay at være bagud i hele kampen, bare man vinder til allersidst.

Det er folketingsvalget 2011 – med mindre Løkke altså er gået sukkerkold.