Løkke eller Thorning er hip som hap på Færøerne

Folketingsvalget er for færingerne, hvad et EU-valg er for danskerne, siger færøsk chefredaktør, som kalder det »usandsynligt«, at Republikanerne vil pege på Løkke som statsminister.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om Helle Thorning-Schmidt (S) genvinder regeringsmagten, eller om Lars Løkke Rasmussen (V) tager nøglerne til Statsministeriet tilbage, har ikke den store betydning for færingerne.

Det fortæller chefredaktør Eirikur Lindenskov fra Færøernes største avis, Sosialuriun, på valgdagen, hvor de nordatlantiske mandater kan vise sig at være udslagsgivende for resultatet.

»Folketingsvalget betyder ikke særlig meget for den politik, der bliver ført på Færøerne,« siger Eirikur Lindenskov.

»Færingerne interesserer sig ikke lige så meget for et folketingsvalg som for vores eget lagtingsvalg. Det er ligesom, at et EU-valg i Danmark ikke er lige så stort som et folketingsvalg,« tilføjer han.

Men lige så lidt, som et dansk folketingsvalg angiveligt betyder for færingerne, lige så afgørende kan deres stemmer blive for, hvem der skal lede Danmark de næste fire år.

På Færøerne er det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin, som normalt kommer i Folketinget og peger på rød blok, gået tilbage og lå i den seneste meningsmåling onsdag kun et mulehår foran selvstændighedspartiet Republikanerne, som endnu ikke har besluttet sig for, om det peger på Løkke eller Thorning.

Dermed kan blå blok i teorien hente begge mandater på Færøerne.

Eirikur Lindenskov har dog svært ved at forestille sig, at Republikanerne ikke vil pege på Helle Thorning-Schmidt.

»Jeg ser det næsten som en umulighed, at Republikanerne skulle pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Det er et venstreparti, og derfor er det usandsynligt, at det går ud og vælter en rød regering,« siger chefredaktøren.

Valgresultatet ligger formentlig klar på Færøerne kort før midnat.