Løkke efter bandedom: Tolkningen af menneskerettigheder er blevet udvandet

Der er politisk flertal for at stramme loven, så kriminelle for fremtiden kan udvises af Danmark efter dom.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fortolkningen af menneskerettighederne er blevet udvandet, og der skal ses på, om loven kan strammes op.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at lederen af banden Loyal To Familia (LTF) mandag blev idømt tre måneders fængsel og betinget udvisning.

Det har vakt kritik fra flere politikere, der gerne ser den 30-årige Shuaib Khan udvist.

»Vi skal se på, og det ser vi på, om vi via lovgivning kan stramme yderligere,« siger han under et pressemøde.

Statsministeren peger på, at Justitsministeriet vurderer, at der er mulighed for at stramme de danske domstoles praksis i udvisningssager.

For statsministeren går arbejdet med at se på lovgivningen på to ben.

Der skal ses på den danske lovgivning. Og så skal der arbejdes for at samle europæisk opbakning til at se på, om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blokerer for, at kriminelle kan udvises.

»Når Danmark overtager formandskabet for Europarådet, så sætter vi den dagsorden.«

»For vi har brug for at få en debat med de andre medlemslande om, hvad der er sket, siden vi i sin tid lavede menneskerettighedskonventionen.«

»Fortolkningen af den er blevet udvandet, og vi har fået en sagspukkel ved den europæiske menneskeretsdomstol, som selvstændigt er et problem,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Både Institut for Menneskerettigheder og den danske dommer ved domstolen i Strasbourg, Jon Fridrik Kjølbro, peger på, at domstolen i højere grad lader medlemslandene udvise kriminelle.

Det har statsministeren noteret sig.

»De har peget på, at der inden for rammerne af Menneskerettighedskonventionen er et rum, der kan strammes op. Det er selvfølgelig i første række domstolen, der skal gøre det.«

»Vi ser på, om vi via lovgivning kan indsnævre det rum, så den danske lovgivning, der ligger til grund for den fremtidige domsafsigelse, bliver strammere,« siger Løkke.

Det var fjerde gang, at anklagemyndigheden forsøgte at få Shuaib Khan udvist.

Han er blandt andet tidligere blevet dømt for vold med døden til følge. Men hidtil er alle forsøg på udvisning endt med et nej fra domstolene.

Anklageren har nu anket sagen for at få ham udvist af landsretten.

»Man skal ikke under dække af en udvidet fortolkning af, hvad menneskerettighederne er for en størrelse, kunne begå alvorlig kriminalitet i Danmark, når man ikke er dansk statsborger,« siger statsministeren.

/ritzau/