Løkke: DF-kovending risikerer at sende Danmark ud af Europol

Efter Dansk Folkepartis flugt fra sidste års Europol-garanti spiller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu bolden tilbage til Dansk Folkeparti. Der bliver ingen ny folkeafstemning uden opbakning fra Dansk Folkeparti, og dermed kan Danmark være på vej ud af Europol.

Lars Løkke Rasmussen ankommer fredag til topmødet i Bratislava. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER

BRATISLAVA: Fredagens Gallup i Berlingske viser et overvældende flertal i befolkningen for at udskifte retsforbeholdet med en tilvalgsordning for at sikre Danmarks fortsatte deltagelse i det europæiske politisamarbejde Europol, hvis det ikke kan lade sig gøre at få en særaftale med EU.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gør det nu klart, at der sandsynligvis ikke kommer en ny folkeafstemning om Europol, efter at Dansk Folkeparti er løbet fra sin »garanti« om at holde Danmark i Europol og nu stiller nye krav om en garanti fra EU om at kunne indføre permanent grænsekontrol ved samme lejlighed.

»Den rene løsning, hvis ikke vi kan få en aftale (særaftale med EU, red.), ville være at gentage afstemningen, men med en smallere liste over ting, vi tilvalgte. Men med de meldinger, der kommer fra Dansk Folkeparti, så er det ikke sådan en afstemning, de støtter op omkring, og så må jeg bare sige, at det ser meget, meget tungt ud med en ny dansk folkeafstemning. Derfor er realiteten nok den lige nu og her, at enten lykkes det mig at aftale en løsning, ellers er dansk politi på vej ud af Europol,« siger statsministeren fredag morgen forud for EU-topmødet i Slovakiets hovedstad Bratislava.

I Gallup-målingen for Berlingske erklærer hele 69 procent sig enig eller overvejende enig i, at retsforbeholdet bør udskiftes med en tilvalgsordning for at sikre Danmarks fortsatte deltagelse i Europol, som Danmark lige nu står til at forlade den 1. maj næste år. Kun 13 procent er uenig eller overvejende uenig.

Og statsministeren er langt fra tilfreds med Dansk Folkepartis løftebrud.

»Det er en meget kompliceret melding, som jo desværre ikke matcher den, der blev givet i december, hvor der blev sagt meget klart til danskerne, at man nærmest kunne garantere, at vi kunne blive i Europol, for enten fik vi en parallelaftale - og den kunne man få med et fingerknips - og ellers kunne vi bare lave en ny afstemning. Og det, der bliver sagt nu, er, at vi ikke bare kan lave en ny afstemning. Det ville i givet fald være en helt anden afstemning, som krævede, at vi først skulle forhandle en helt ny protokol med EU. Så det ser meget, meget kompliceret ud,« siger Lars Løkke Rasmussen.

I fredagens Berlingske siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, at partiet nu vil anbefale et nej til en sådan afstemning, fordi en aktivering af tilvalgsordningen vil gøre Schengen-samarbejdet, som udelukker permanent grænsekontrol, overstatsligt.

»Problemet er, at vi ved at gøre det overleverer nøglerne til vores grænse til EU. Det skal der findes en løsning på, ellers anbefaler vi et nej. Det er fuldstændig fundamentalt for os, at vi har styr på vores egen grænse,« siger han.

Men statsministeren gør det klart, at der ikke bliver en ny afstemning uden opbakning fra Dansk Folkeparti:

»Hvis vi skal vinde en dansk folkeafstemning, så tror jeg, at vi skal have større opbakning på Christiansborg end det, vi så sidste år, hvor både Liberal Alliance - af grunde jeg ikke forstår - og Dansk Folkeparti anbefalede et nej, og det valgte befolkningen at lytte til. Og det er vi nødt til at respektere.«

»Men det var også en afstemning, der forløb på en måde, hvor det var soleklart, at danskerne ikke ønskede, at vores politi skulle sættes uden for Europol-samarbejdet. Derfor har jeg utrætteligt siden den afstemning arbejdet for at skabe forståelse i Bruxelles for, at vi skal finde en løsning. Den er der ikke endnu, og det har været svært, blandt andet i lyset af, at Jean-Claude Juncker og andre i Bruxelles har haft ret meget andet på deres arbejdsbord. Men jeg har ikke givet op endnu,« tilføjer statsministeren.

Den danske regering anmodede i maj EU-Kommissionen om at indlede forhandlinger om en særaftale, der vil give Danmark mulighed for at fortsætte i Europol, som Danmark ellers skal forlade den 1. maj 2017, når det nye og stærkere Europol bliver overstatsligt, og Danmark så ikke kan deltage på grund af retsforbeholdet.

EU-Kommissionen har stadig ikke svaret, men indikeret flere gange, at det ser uhyre vanskeligt ud.