Løkke: Det var en mærkelig debat

Oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen syntes mest af alt, at regeringen kredsede om Venstres politik under Folketingets afslutningsdebat i går aftes.

Lars Løkke Rasmussen, Venstre, under afslutningsdebatten i Folketinget onsdag d. 29 maj 2013 på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

»Taget i betragtning af at vi kun er halvt inde i valgperioden, og at vi i princippet stadig burde have en ny regering med friske idéer, så var det en lidt mærkelig debat. Det kredsede sig fra deres side mest om at spørge til mit eget partis politik igen og igen - fuldstændigt som om der var et valg lige om hjørnet, og vi skulle ud og møde vælgerne. Det var jeg lidt overrasket over.«

Sådan sagde Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), til TV2 News efter den årlige afslutningsdebat i Folketinget, hvor regeringen var særdeles interesseret i at vide, hvad Venstres projekt går ud på.

Dog har partiet ikke i sinde at præsentere sit detaljerede program, før statsministeren udskriver valg, lød det fra oppositionens leder.

»Venstres ordfører gik på talerstolen og kritiserede os og fortalte intet om, hvad Venstre egentlig selv vil. Vi har brugt hele dagen på at finde ud af, hvad det er, de vil,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efterfølgende.

Alt i alt syntes hun dog, det havde været en god debat.

»Vi viste i dag, at vi har arbejdet rigtig meget sammen i løbet af året. Og selvom det var en meget stille og rolig debat, tror jeg alligevel, den afspejlede, at vi i dén grad har været i arbejdstøjet, og at vi også er lykkedes med at bryde blokpolitikken,« sagde hun til TV2 News.

Det var især dagpengespørgsmålet, der stjal rampelyset, under den 14 timer lange debat, hvor mudder traditionen tro blev kastet flittigt - og vittigt - mellem de to fløje i salen.

»Hvad er Lars Løkke Rasmussens svar til de arbejdsløse? Vi ved det ikke. Der er ikke noget svar. Når man kender Lars Løkke Rasmussen, så ved man også, at der er overhængende risiko for, at han tager sig en øv-dag,« drillede Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S).

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), skød tilbage:

»Hvis regeringen er så utilfreds med den dagpengereform, som de før valget sagde, de ville rulle tilbage, så forstår jeg ikke, at de ikke bare har rullet den tilbage,« sagde hun og beskyldte regeringen for at føre »amoralens politik«.

Fra SF forsvarede politisk ordfører Jonas Dahl (SF) regeringens politik på dagpengeområdet.

»Regeringen har håndteret det her fra dag ét. Vi har lavet akutjob og akutpakker, vi har håndteret udfordringen modsat Venstre. Jeg synes, Venstre skylder svar, og vi har ingen fået i dag,« tordnede han fra talerstolen.

Netop akutløsningerne og regeringens og Enhedslistens seneste midlertidige arbejdsmarkedsydelse, der skal redde de tusinder af dagpengemodtagere, som står til at falde ud af systemet inden 1. juli, fik hug af Liberal Alliance.

»Regeringen nynner med på mediernes urimelige melodi: At det er en katastrofe for folk at miste retten til dagpenge. At det ikke er værdigt at blive forsørget af sin ægtefælle. At situationen er uholdbar,« sagde politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Ligeledes var der ris til regeringen fra dens eget parlamentariske grundlag.

»Det er ikke nødvendighedens love, der har tvunget regeringen til sammen med højrefløjen at gennemføre en række tiltag, som øger uligheden og fattigdommen i vores land. Det er ikke nødvendighedens love, der har tvunget regeringen til at gennemføre tiltag, som øger forurening og ressourceforbrug i vores land. Det er regeringens eget valg, at man har gennemført Venstres politik sammen med Venstre,« sagde partiets gruppeformand, Per Clausen (Ø), der indbød regeringen til at føre »en anden politik« sammen med Enhedslisten.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt understregede:

»Vi retter op på Venstres, Konservatives og Dansk Folkepartis alt for hurtige indfasning af den korte dagpengeperiode. For det var en uklog beslutning, som blevet taget uden skelen til krisen. Og som skabte utryghed for tusindvis af familier. Min regering værner om trygheden,« lød det fra statsministeren.