Løkke: Det er danmarkshistoriens største udflytning af arbejdspladser

3.900 statslige arbejdspladser skal fordeles ud på 38 danske byer. Hvert tiende statsjob i København skal rykkes til et andet sted i landet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flyt med ud i Danmark eller find et andet job.

Den meddelelse har cirka 3.900 statsansatte torsdag fået af deres øverste chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det er danmarkshistoriens største udflytning af arbejdspladser, slår han fast.

I alt skal cirka 3.900 statsjob rykkes ud - og de skal fordeles i 38 byer i 25 forskellige kommuner.

»Staten er vores alles stat, der tjener hele landet - og derfor skal de statslige arbejdspladser også være til stede i hele landet. Det handler om at skabe aktivitet, hvor der er brug for det,« siger Løkke på et pressemøde i Statsministeriets spejlsal flankeret af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V).

20 institutioner skal pakke helt sammen og flytte til en anden by, mens flere institutioner beholder hovedsæde i København, men får afdelinger rundt omkring i landet. De berørte arbejdspladser tæller blandt andet Udlændingestyrelsen, der rykker til Næstved og Naturstyrelsen til Randbøl.

Over ti procent af de statslige arbejdspladser i hovedstaden rykkes ud. Selv om en række eksperter har betvivlet effekten ved at flytte arbejdspladserne ud i provinsen, forsikrer statsministeren, at øvelsen handler om at skabe vækst og fremgang i hele landet.

»Det burde være sådan, at alle i Danmark - uanset hvor man bor - føler, at vi er på vej frem, og ikke tilbage. Vi skal give hele Danmark mulighed for at udvikle sig,« siger Løkke.

Udflytningen skal i hans optik være med til at sikre, at Danmark ikke knækker i to - en del, der er i udvikling og en anden del, der er i afvikling.

Til de mange medarbejdere, der nu skal tage stilling til, om de vil flytte med deres job til en anden by, forsikrer finansminister Claus Hjort Frederiksen, at det bliver en »ordentlig proces«:

»Vi er klar over, at det er en kompleks øvelse og en stor omlægning - ikke mindst for de berørte medarbejdere og deres familier. Derfor lægger vi stor vægt på, at det bliver en ordentlig proces. Både for dem, der vælger at flytte med - vi håber, at det bliver mange - men også dem, der ikke vælger at flytte med,« siger han og understreger, at det er vigtigt at fastholde »nøglekompetencer« i de forskellige styrelser og institutioner.

Løkke behøver ikke finde et flertal på Christiansborg for sin plan. Som statsminister kan han frit bestemme over statens administration, har han i flere omgange understreget.

»Nu tager vi ansvaret for at lave en handlingsplan. Men vi har brug for, at Folketinget hjælper os, når vi skal lave finanslovaftale,« siger Løkke med henvisning til, at regeringen har afsat 400 millioner kroner til udflytningen i sit netop fremlagte finanslovudspil for næste år - en aftale, som der skal findes flertal til.

Men spørgsmålet er, om 400 millioner kroner er nok. I Norge har en lignede udflytning af arbejdspladser været en hel del dyrere. Men der er heller ingen, der siger, at det ikke kan blive mere end 400 kroner, påpeger finansministeren.