Løkke: Der kommer en rokade i morgen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen foretager en ministerrokade i kølvandet på Søren Pinds afgang. Også Esben Lunde Larsen forlader regeringen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gør klar til en større ministerrokade. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS SJØRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pinds exit fra dansk politik aktiverer en rokering i regeringen. Også miljømnister Esben Lunde Larsen stopper som minister.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddeler således i kølvandet på meddelelsen om Pinds afgang, at han i morgen går til Dronningen for at foretage en ministerrokade.

»Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har meddelt mig, at han ønsker at udtræde af regeringen og Folketinget. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har meddelt mig, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg og stiller sin ministerpost til rådighed,« siger statsministeren.

Løkke udtrykker sin taknemmelighed for de to afgående ministres indsats.

»Søren Pind og Esben Lunde Larsen har igennem mange år ydet en flot indsats i Folketinget, regeringen og Venstre. De har arbejdet hårdt for vores land, og det skylder jeg dem en stor tak for. De udtræder nu begge af regeringen, og i lyset heraf går jeg til Dronningen i morgen for at foretage justeringer i regeringens sammensætning.«

Søren Pind fortalte tidligere i dag til Berlingske, at han trækker sig som minister og fra Folketinget, så snart det er muligt.

»Jeg føler mig tømt. Jeg har kæmpet med hver en fiber i min krop for dét, jeg troede på i alle år. Jeg har brugt enorme kræfter på det, og jeg mangler den sidste sultne energi,« siger Søren Pind til Berlingske.

Søren Pind lægger heller ikke skjul på, at formandsopgøret i Venstre i 2014 er en medvirkende årsag til hans beslutning.

Tilbage i 2014 var Lars Løkke Rasmussen tæt på at miste formandsposten i partiet. Ansporet af sager om bl.a. Løkkes partibetalte tøj havde et tiltagende oprør rejst sig i Venstre. Forud for et hovedbestyrelsesmøde i Odense foregik en opslidende positioneringskamp i partiet. Næstformand og gruppeformand Kristian Jensen var klar til at udfordre formanden, forlød det.

I stedet for et formandsskifte præsenterede Løkke og Kristian Jensen sig ud på natten til den fjerde juni som et nyt partnerskab. Løkke forblev formand. Efter valget blev Kristian Jensen først udenrigsminister og siden finansminister.

Søren Pind gik i forbindelse med indlemmelsen af Liberal Alliance og de Konservative i regeringen fra at være justitsminister til posten som uddannelses- og forskningsminister, hvilket af de fleste iagttagere blev udlagt som en degradering.

I alle årene er Søren Pind blevet anset som en af Løkkes sikre støtter, således også før, under og efter formandsopgøret.

»Men det (formandsopgøret, red.) ramte mig. Så gik det ligesom over, men strukturerne blev på overraskende vis låst ved det her formandsskab. Man kunne så efterfølgende se på strukturerne i vores parti, at sådan ville det være. Det var derfor Kristian blev udenrigsminister, og derfor han blev finansminister, og hvor man kan sige, at der er ro og orden. Det peger fremad. Hvor man så sådan lige selv passer ind, det må man spørge sig selv om. Udsigten til at få et sjette, et syvende, et ottende ministerium, synes jeg, egentlig ikke lige var dét, jeg har lyst til at bruge min tilværelse på,« siger Søren Pind.