Løkke: Der er en mæthed i EU over for nye lande

Efter brexit og stigende EU-skepsis er der en mæthed over for nye medlemslande i EU, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplever en mæthed i EU over for nye medlemslande. Arkivfoto. Scanpix/Stephane De Sakutin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er flere lande, der drømmer om at blive en del af EU-samarbejdet. Men lige nu er der en mæthed i EU, lyder analysen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Der hvor vi er nu - oven på et brexit og opfattelsen hos borgerne af det europæiske samarbejde - der er der en aktuel mæthed i EU, siger Løkke under et møde i Europaudvalget på Christiansborg.

Her afrapporterer han over for Folketinget fra det seneste EU-topmøde og ser samtidig frem mod næste topmøde, der finder sted i Rom 25. marts.

- Man er nødt til at stå mere vagt om københavnerkriterierne. Og det forventer jeg også bliver afspejlet i det, vi vedtager i Rom, siger Løkke.

Københavnerkriterierne blev vedtaget på et EU-topmøde i København i 1993. De dengang 15 medlemslande fastsatte en række krav til, hvad kommende medlemslande skal leve op til for at blive en del af EU.

Blandt andet skal landene have stabile institutioner, en fungerende markedsøkonomi og overtage de forpligtelser, der følger med medlemskabet.

- Vi er principielt et åbent samarbejde, men forudsætningen er, at man fuldt ud efterlever vores værdigrundlag. Det er et vigtigt signal at sende. Også over for Tyrkiet, siger Løkke.

- Over for det står der jo nogle lande, som har den drøm og ambition, at de gerne vil være en del af EU. Og hvor det forhold, at man slukker den drøm, kan have en negativ indflydelse. Så der skal findes en balance.

- Vi skal understøtte en udvikling i de lande, der gør, at de fortsat orienterer sig i den rigtige retning, siger Løkke med slet skjult henvisning til, at Rusland forsøger at influere vestbalkanlandene.

På topmødet i Rom 25. marts skal Løkke sammen med de andre stats- og regeringsledere markere Rom-traktatens 60-års jubilæum. Blandt andet ved en audiens hos paven 24. marts.

Traktaten, der også kaldes EØF-Traktaten, oprettede Det Europæiske Økonomiske Fællesskab. Den blev undertegnet i den italienske hovedstad netop 25. marts 1957 af Vesttyskland, Frankrig, Italien og Benelux-landene.

På mødet skal de 27 tilbageværende medlemslande diskutere fremtiden for unionen, efter at Storbritannien har trukket sig ud.

Men Løkke forventer ikke, at der bliver "detaljerede substansforhandlinger" på topmødet.