Løkke den Udfordrede, Simon Emil den Lyriske og Pia den Vrisne: Midtvejsstatus fra afslutningsdebatten

Der har været masser af skarpe salver, dyb latter og markante politiske udmeldinger i dagens debat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets afsluttende debat er i fuld gang, men der har allerede været flere højdepunkter, der har givet hævede pegefingre, lyn i øjnene og vakt stor latter.

Politiko.dk giver dig her en midtvejsstatus på Folketingets afslutningsdebat og har delt titler ud til politikerne.

Løkke den Udfordrede

Vi begynder med det første taler, nemlig statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han indledte sin 43 minutter lange åbningstale med at takke samtlige partier i Folketinget:

»Tak! Jeg vil indlede afslutningsdebatten i dag med at sige tak. Tak til Dansk Folkeparti. Socialdemokratiet. Radikale Venstre. Det Konservative Folkeparti. Socialistisk Folkeparti. Liberal Alliance. Enhedslisten. Alternativet. Med jeres hjælp har vi fået noget fra hånden siden valget. Tak for det,« lød det.

Siden kom statsministeren ind på alt fra indsatsen mod demens, over Islamisk Stat til gymnasiereformen, inden han sluttede af med at ridse syv udfordringer op, som han ser tegne sig for Danmark.

1. Vi er ikke gode nok til at skabe arbejdspladser og vækst.

2. Balancen mellem dem, der forsørges og dem, der arbejder, er for skæv.

3. De offentlige finanser er pressede og må forbedres.

4. Flygtninge og migrationskrisen presser vores samfund og velfærdsmodel.

5. Den fælles kernevelfærd er udfordret.

6. Det nuværende ejendomsvurderingssystem er ikke godt nok, vi skal have mere retvisende vurderinger.

7. Vi skal finde en anden model end PSO-afgiften til at betale for den grønne omstilling.

Til dem sagde Løkke:

»Det blev til syv udfordringer. Og det kan nok synes tungt på årets - ifølge kalenderen - første sommerdag. Derfor vil jeg gerne understrege: Jeg ønsker ikke at grave os ned i et sort hul,« sagde Løkke efter den lange opremsning og benyttede derefter A.P. Møllers klassiker om at » udvise rettidig omhu«.

»Hvis vi ikke gør noget, tegner fremtiden trist. Hvis vi derimod gennemfører beslutninger. Og skaber nyt råderum. Så vil vi få lysere muligheder,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

De syv udfordringer kommer til at indgå i den 2025-plan, som regeringen lægger frem efter sommerferien.

Simon Emil den Lyriske

Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøl viste sig fra talerstolen både som en stor lyriker, og at han mestrer kunsten at gå fra én sproglig yderlighed til en anden.

Først roste han nogle af regeringens resultater: »Lavere registreringsafgift, lavere NOX-afgift, lavere arveafgift, loft over boligskatter...Og mange andre gode ting«.

Men så lukkede han for alvor op for retorik- og eventyrsposen:

»Man siger, at forventningens glæde er den største af alle. Og hold da op, hvor vi glæder os i Liberal Alliance. For sikke et spændende efterår, vi står over for. Der skal forhandles skat og reformer, der kan sparke gang i væksten. Liberal Alliances ambition er at være som prinsen på den hvide reformhest, der kommer og redder velfærdsprinsessen af sin tornerosesøvn. En vanetjørn har vokset sig høj, men vi har ikke tænkt os at vente i 100 år. Frihedssværdet skal befri prinsessen, og hun og det hele dronningerige skal opleve vækst, velstand og velfærd til glæde for kvinder mænd og børn.«

Man fristes næsten til at tilføje:...og de levede lykkeligt til deres dages ende.

Thulesen den Gavmilde

En af de mere opsigtsvækkende politiske udmeldinger kom, da det inden frokost var Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahls, tur til at stille sig i skudlinjen på talerstolen. Her var det især spørgsmålet om forhandlingerne om skattelettelser til efteråret, som spørgsmålene kredsede om.

Særligt socialdemokraterne var ivrige efter at vide, om Thulesen Dahl mon stadig ville afvise skattelettelser, hvis økonomien ser ud som nu, som han har gjort flere gange.

Til det svarede han:

»Der er ikke lagt noget frem for os, der indikerer, at der er råderum til skattelettelser. Hvis der på et tidspunkt skulle opstå en situation, at der skulle være et sådan råderum, har vi sagt, at det er i bunden, der er plads til skattelettelser.«

Dermed åbnede DF-formanden mere end en dør på klem for Lars Løkke Rasmussen i forhold til efterårets forhandlinger om at lette skatten.

Lars Løkke Rasmussen har flere gange fortalt, at den 2025-plan, som regeringen vil lægge frem efter sommerferien, skal skabe netop råderum i økonomien.

Tal fra finansministeriet har peget på, at planen vil kunne give op til 45 milliarder kroner at gøre godt med frem til 2025, og dermed i hvert fald give en klart ændret økonomisk virkelighed, som var det, Thulesen Dahl efterspurgte for eventuelt at ville acceptere at sænke skatten.

Forhandlingerne om at lette skatten står til at blive efterårets vel nok største udfordring for Løkkes regering, hvor Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, har truet med at vælte regeringen, hvis der ikke bliver plads til at sænke topskatten.

Thulesen den Vrede

Mens debatten begyndte lidt stille og roligt med Mette Frederiksen som den første formand, der kunne stilles spørgsmål til (det kunne der ikke til Lars Løkke), kom der med Kristian Thulesen Dahl på talerstolen mere gang i den.

Dagens første rigtige bredside kom efter endnu et spørgsmål fra Socialdemokraterne om DF og skattelettelser, denne gang fra skatteordfører Jesper Petersen (S). Han kritiserede nemlig Dansk Folkeparti for at have været med i skattereformen fra 2009 under Løkkes første regeringsperiode.

Og så hævede Thulesen Dahl stemmen:

»Nogen må forklare, hvad logikken er i, at Socialdemokraterne hiver en skattereform frem fra 2009 som noget af det værste, der er sket, hvorefter de selv fik magten i 2011 og gav yderligere skattelettelser til de rigeste. Hykleriet må da holde op. Er der ikke en socialdemokrat, der kan rejse sig op og forklare det?,« sagde han.

Jesper Petersen rejste sig herefter op - det var sådan set også hans tur - og sagde:

»Jamen hr. Kristian Thulesen Dahl vælger jo så den taktik i dag, at når man ikke kan svare på spørgsmålet, så må man hidse sig op. Ik? Så står man og hidser sig gevaldigt op på talerstolen for ligesom at aflede, og så vi snakker om noget andet. Hvorfor kan man ikke bare svare på, om man synes, det var en retfærdig måde at lave skattepolitik på, da man sidste gang gik ind i et rum og gjorde sådan med hr. Lars Løkke Rasmussen,« sagde han.

Og så skruede DF-formanden for alvor op:

»Hr. Jesper Petersen er på gyngende grund. Han har simpelthen scoret et gigantisk selvmål. Og i stedet for bare at erkende det, så kommer det til et eller andet med min ophidselse på talerstolen. Jeg svarede jo præcist på det, jeg blev spurgt om,« lød det i en tordnende tone fra Thulesen Dahl.

Ellemann den Muntre

Dagens hidtil største latterbifald høstede Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen ad flere omgange lige inden frokostpausen.

Liberal Alliances Ole Birk Olesen, der snakkede om, at Liberal Alliance havde tilbudt at gå i regering med de andre borgerlige, opfordrede Jakob Ellemann-Jensen til kun at udtale sig om noget, han ved noget om.

Det fik Jakob Ellemann-Jensen til at svare:

»Nu kan det jo være fristende bare at vende mig om og gå ned fra talerstolen, hvis jeg kun må udtale mig om noget, jeg ved noget om. Så kan det blive en relativt kort debat,« sagde Ellemann-Jensen og fik folk til at grine for første gang.

»Men hør nu her«, fortsatte han:

»Det her handler om, at der er et parti, der er i regering i øjeblikket. Det slider at tage ansvar, og det tager vi gerne på os. Og det er ikke fordi, der har stået en vanvittig lang kø af partier for at tage ansvar,« lød det fra Jakob Ellemann-Jensen, der så slog over i en storladen kampretorik med glimt i øjet:

»Men det tager vi på os, det kan vi, vi har brede skuldre, vi er stærke, vi er Venstre,« sagde Jakob Ellemann-Jensen med knyttet næve til stor latter i salen.

Derefter lukkede kvinden i formandsstolen, LAs Mette Bock, debatten og kaldte til frokost:

»Uden mad og drikke, duer helten ikke. Det gælder også Folketingets helte,« sagde hun.

Pia den Vrisne

Er der noget, Folketingets medlemmer har kunnet mærke efter valget, så er det, at formand Pia Kjærsgaards hammer falder hårdt, når de formelle regler ikke bliver overholdt.

Det fik Enhedslistens Pelle Dragsted at mærke, da han fra talerstolen kom til at bande, da han skulle svare på et spørgsmål fra Socialdemokraterne om, hvor mange flygtninge Danmark kan tage.

Det var Pia Kjærsgaard bestemt ikke tilfreds med, som du kan læse i ordvekslingen her:

Pelle Dragsted: »Selvfølgelig er der en grænse for, hvor mange flygtninge et land kan tage. Vi ville ikke kunne tage imod en million flygtninge, eller hvad fanden man nu kunne sætte... selvfølgelig er der det. Det siger sig selv. Og det er derfor, vi mener, der skal være en fordeling....«

Pia Kjærsgaard: »Jeg må simpelthen sige til ordføreren, at man bander overhovedet ikke fra Folketingets talerstol.«

Pelle Dragsted: »Beklager. Der har jeg ikke lært der, hvor jeg kommer fra. «

Pia Kjærsgaard: »Men sådan er det altså her, og man diskuterer heller ikke med formanden,« lød reprimanden.

Heitmann den Uopmærksomme

Afslutningsdebatten er lang. Og der er mange, der taler. Men hvem er det nu lige, der har sagt hvad?

Det kan tilsyneladende være svært at holde helt styr på, i hvert fald var det sådan for Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, der stod for dagens ups.

Det viser nedenstående ordveksling, hvor Enhedslistens Pelle Dragsted ikke heeelt var med på, hvad Jane Heitmann spurgte til:

Jane Heitmann (V): »Jeg har også siddet og fulgt med i debatten her i salen, og ordføreren nævnte tidligere, at ordføreren havde været på besøg i Assens, hvor man gerne vil lukke skoler. Måske ordføreren kunne fortælle, hvad det er for skoler, man gerne vil lukke i Assens.«

Pelle Dragsted (EL): »Jeg har ikke snakket om Assens. Det må være en anden ordfører, spørgeren forveksler mig med.«

Jane Heitmann (V): »Så var det muligvis en kollega fra Enhedslisten. Men kunne ordføreren ikke fortælle lidt om, hvad det er for skoler, man gerne vil lukke derude. Det går jeg ud fra, at I har diskuteret i Enhedslistens kreds?«

Pelle Dragsted (EL): »Nu har jeg måske været lidt nervøs og optaget af at skulle på talerstolen, så jeg må indrømme, at jeg faktisk ikke har hørt det spørgsmål. Så helt ærligt; jeg aner ikke, om det kommer fra en af mine folketingskolleger eller ej.«

Afslutningsdebatten fortsætter - formodentligt til i nat - og du kan følge den her.