Løkke: Danske værdier er under udfordring

Ligeværd, demokrati og fællesskab får Danmark til at hænge sammen, siger Lars Løkke Rasmussen i sin grundlovstale. Hvis man er uenig, bør man overveje at forlade landet, lyder hans opfordring.

Lars Løkke Rasmussen. Grundlovstale i Lejre ved Ledreborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

Grundlovsdag benytter Lars Løkke Rasmussen (V) sin taletid på Metalskolen i Slangerup til at hylde ligeværd og slå et slag for den danske sammenhængskraft.

Ligeværd har til alle tider ført Danmark fremad, hævder han, og tilskriver det fortjenesten for, at vi i dag kan fejre hundredeåret for kvinders valgret.

Kunsten at betragte alle som ligeværdige har ifølge Lars Løkke Rasmussen fået Danmark til at hænge sammen, som det gør i dag - og som det skal gøre i fremtiden.

»Vi skal sikre, at Danmark hænger sammen fra Østerbro i København til Videbæk i Vestjylland,« siger Venstre-formanden.

Men han understreger, at de værdier, der holder sammen på Danmark, er truet.

»For mig er værdierne vores historie, vores respekt for hinanden. Ligeværdet, demokratiet og fællesskabet. Det er det, der får os til at hænge sammen. Jeg kan godt få øje på, at nogle af de værdier er udfordret,« siger han.

Et arbejdsmarked, hvor for mange står udenfor, og en fejlslagen integration presser ifølge Venstre-formanden Danmark »på en anden måde, end det har gjort før«.

»Vores værdier flugter ikke med boligområder, hvor politi og brandvæsen bliver mødt med stenkast og tilråb. Vores værdier flugter ikke med parallelsamfund, hvor man aldrig lærer dansk, aldrig bliver en del af fællesskabet og aldrig kommer ud på arbejdsmarkedet. Vores værdier flugter ikke med kulturelt betingede tvangsægteskaber. Det handler ikke om at spise flæskesteg eller jordbær. Det handler om en grundlæggende forståelse for, at vores land bygger på ligeværd,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han sender en løftet pegefinger til de mennesker, som ikke vil acceptere det:

»Vores land bygger på, at man tager ansvar og respekterer det bidrag, som andre yder. Kan man ikke finde sig selv i de værdier, så skal man spørge sig selv, om det er her, man hører hjemme. Man skal spørge sig selv, om man er landet det rette sted.«