Løkke: Danske domstole skal udvise flere kriminelle

Løkke vil både se på Menneskerettighedsdomstolens praksis og praksis ved danske domstole.

Løkke vil både se på Menneskerettighedsdomstolens praksis og praksis ved danske domstole. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har høj troværdighed, når det gælder menneskerettighederne. Sådan lyder det fra Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, der fredag gæster Danmark.

Besøget kommer forud for, at Danmark den 15. november overtager formandskabet for Europarådet.

»Danmark er en stærk støtte af menneskerettighederne, og det er meget få domme ved Menneskerettighedsdomstolen, der går Danmark imod. Derfor hilser jeg det velkommen, at Danmark rejser denne debat,« siger Thorbjørn Jagland.

Han henviser til regeringens vigtigste prioritet for formandskabet: At få ændret praksis, når det gælder udvisning af kriminelle udlændinge.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen siger, at danske vælgere er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om domstolen beskytter kriminelle udlændinge eller almindelige borgere.

Blandt andet fordi hårde kriminelle ikke kan udvises med henvisning til deres familieliv i Danmark. Andre kan ikke udvises, fordi afsoningsforholdene i eksempelvis Rumænien ikke vurderes til at være gode nok.

»Det kan almindelige borgere ikke forstå. Og jeg kan ikke forklare det. Derfor kan jeg heller ikke forsvare det,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Justitsministeriet skal desuden se på, om danske domstole kan skærpe deres domme:

»Eksperter siger, at danske domstole fortolker praksis fra Menneskerettighedsdomstolen forkert. Det må vi se på,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:

»Danmark har en klar interesse i et internationalt retssystem baseret på menneskerettighederne. Men vi bliver nødt til at sikre, at vi reformerer konventionssystemet, så det bliver mere fair og balanceret.«

»Domstolens praksis skal give mening for den almindelige boger,« siger Anders Samuelsen.

Thorbjørn Jagland hilser de danske udmeldinger velkommen:

»Jeg sætter pris på, at Danmark har en debat om, hvordan konventionen fungerer. Den debat foregår også i mange andre medlemsstater.«

»Som et demokratisk menneske ser jeg på det som en positiv ting, for det leder næsten altid til fremskridt,« siger Thorbjørn Jagland.

/ritzau/