Løkke bryder 15 dages tavshed: Det har hele tiden været min plan, at Ellemann skulle overtage

Siden Brejning har den tidligere formand for Venstre været stille. Men nu taler han for første gang ud.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Siden den dramatiske weekend i Brejning har nyligt afgåede formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, ikke ladet høre fra sig.

Men i aften optræder han både i DR og TV 2, hvor han for første gang fortæller om sin egen oplevelse af tumulten i Venstre, sine overvejelser om at forlade formandsposten og sine planer for fremtiden.

»Jeg har hele tiden haft et øje til, at den dag jeg skulle stoppe, ville Jakob Ellemann-Jensen være en rigtig god formand til at tage over,« siger Lars Løkke Rasmussen i et interview med DR-vært Kåre Quist, der er lagt på DRs hjemmeside.

»Jeg havde ikke forestillet mig, at det skulle være lige nu. Det tror jeg sådan set heller ikke, Jakob havde. Så det kunstneriske indtryk er elendigt, men det ender jo med at ende der, hvor jeg hele tiden har tænkt, det skulle ende,« siger Løkke og tilføjer:

»Hvis jeg skulle have kæmpet for at få skubbet det til det tidspunkt, jeg synes ville have været det rigtige – om et år eller to – så havde vi slået os alt for meget på hinanden.«

Han gør det således klart, at han hele tiden har set Jakob Ellemann-Jensen som ny formand for Venstre og altså ikke hans mangeårige næstformand, Kristian Jensen, der ellers i manges øjne har været den naturlige arvtager.

Interviewet er det første, siden Løkke den 31. august trak sig som formand i Brejning efter flere ugers uro i Venstre.

Der har de seneste uger været spekulationer om, hvorvidt Løkke ville starte sit eget parti.

Det afviser han i interviewet og siger, at der er for mange partier i Folketinget.

Adspurgt om, hvorvidt han havde fortalt Kristian Jensen, at han aldrig så ham som sin efterfølger, siger han, at det har han ikke.

»Nej, jeg har hverken sagt det ene eller det andet til Kristian Jensen. Ligesom jeg i det hele taget, i hele mit liv, ikke har sagt noget til andre mennesker om, hvilke positioner de skulle have.«

Derimod siger han, at han har forsøgt at forberede Ellemann i flere år ved bl.a. at udnævne ham til politisk ordfører og senere til minister.

Presset ud

Uroen i Venstre begyndte den 7. august, da Kristian Jensen i et interview i Berlingske undsagde Lars Løkke Rasmussens politiske melding om en SV-regering.

Under valgkampen havde Løkke nemlig bebudet, at han gik til valg på en SV-regering.

Og selv om han tabte statsministerposten ved folketingsvalget, gik Venstre frem ved valget til Europa-Parlamentet og Folketinget.

Således lød det fra Løkke, at han agtede at fortsætte. Og det lod samtidig til, at baglandet accepterede den beslutning i lyset af valgresultatet.

Men Kristian Jensens melding i august fik en hård modtagelse fra bl.a. partistrateg Claus Hjort Frederiksen (V), der på sin Facebook gjorde det klart, at Kristian Jensen måtte gå af som næstformand.

Efterfølgende trak begge parter i land. Men skaden var sket. Baglandet var frustreret over atter at opleve, at fokus blev flyttet til personerne i Venstre og således væk fra partiets politik.

Flere prominente V-folk begyndte at kræve, at både formand og næstformand gik af.

Det nægtede Løkke imidlertid, men til et møde i Venstres magtfulde organ, Foretningsudvalget, gjorde baglandet det klart, at Løkke ikke måtte benytte partisekretariatet, ligesom Kristian Jensen bebudede, at han ville stille op imod ham som formand til partiets ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde.

Som konsekvens valgte Løkke at trække sig som formand til mødet i Hovedbestyrelsen.

Opdateres..