Løkke bøjer sig for Dansk Folkeparti: Deler forhandlinger i to

Dansk Folkeparti har krævet, at finansloven skulle trækkes ud af efterårets politiske ligning. Nu efterkommer Lars Løkke Rasmussen det ønske. I næste uge venter fortsatte sværdslag om skat og udlændinge.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen efter forhandlingerne med Dansk Folkeparti i Statsministeriet fredag 8. december 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et tumultarisk forløb besluttede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag aften at dele forhandlingerne om finanslov samt skattereform og udlændingestramninger i to.

Dermed efterkommer han et ønske fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der tirsdag gjorde det klart, at DF ville lande de to aftaler hver for sig.

Løkke meddelte på et kort pressemøde foran Statsministeriet kort efter klokken 19, at regeringen efter planen ville præsentere en finanslov senere fredag aften, mens de videre forhandlinger om skat og udlændinge fortsætter efter weekenden.

»Der sker det, for så vidt angår skat og udlændinge, at det gør vi færdigt. Det bliver forankret her hos mig – vi genoptager det på mandag og giver det et ordentligt tryk fremad. Og jeg har den ambition, som jeg lægger afgørende vægt på, at vi også på de to spor får en aftale, inden Folketinget går på juleferie. Det vil sige, det er jo samme dag, hvor vi vedtager finansloven,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Finansloven kommer ifølge statsministeren til at indeholde »ressourcer til kernevelfærden, sundhed, ældreområdet, politi og forsvar«.

Om forhandlingerne om regeringens skattereform sagde Løkke:

»Der er god fremdrift i det – jeg føler mig rimelig tryg ved, at vi kan slutte en god aftale der også. Og en udlændingepolitisk aftale.«

Forud for meldingen fra statsministeren fredag aften er gået en dramatisk uge i dansk politik.

I ugevis har regeringen og DF forhandlet om finansloven for 2018, en skattereform samt en aftale om udlændingestramninger med fokus på hjemsendelser. Regeringen har fra begyndelsen insisteret på at kæde finanslov og skat sammen, men pludselig sagde Kristian Thulesen Dahl stop.

DF-formanden meldte tirsdag ud, at han ville have skilt finansloven fra de to andre politiske aftaler. Og med ét fik han igen tændt lunten på den bombe, der lige siden folketingsvalget har ligget under fundamentet for samarbejdet i blå blok: Uvisheden om de lovede skattelettelser.

Først var det en sag for finansminister Kristian Jensen (V) at få afværget den truende fare. Seks timer efter beskeden fra Thulesen Dahl stod han derfor fast på det, han har sagt hele vejen gennem efterårets forløb:

»Noget så tungt som en finanslov og en skatte­aftale har en indvirkning på hinanden. Derfor mener vi, at det skal forhandles sammen,« sagde han til DR.

Løkkes fire bolde

Onsdag trådte statsministeren frem med en lidt anden fortælling. Der var fire bolde i luften – finanslov, skattereform, udlændingeaftale og forsvarsforlig, som også har været på forhandlingsbordet i efteråret – og spørgsmålet om, hvordan de fire bolde skulle sparkes i mål, skulle bestemmes på et såkaldt »tilskæringsmøde« samme aften, lød det.

»Faktorernes orden er jo ligegyldig, hvis bare regnestykket går op,« sagde Løkke.

Ligningen så nu ud til at løse sig, men det trak ud.

Torsdag trådte LAs chefforhandler, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, frem og sagde:

»Vores vurdering er, at man får en bedre skatte­aftale, hvis det er sådan, at man lander en aftale om finanslov, udlændinge og skat samtidig.«

Det skete midt i en opdelt proces, hvor økonomi blev diskuteret i Finansministeriet, mens udlændinge var flyttet over i Statsministeriet. Det var et nyt forsøg på at få det hele hurtigt landet »med samtidighed«, som regeringens ministre skiftedes til at understrege.

Torsdagen endte dog helt uden den afklaring, regeringen havde håbet på at få.

Liberal Alliance begyndte igen at give lyd fra sig: Nu var det valgtrommerne, partiet begyndte at buldre løs på. Anders Samuelsen slog det lidt hen, da han for første gang gav sin mening til kende over for pressen.

»Regeringens liv er altid på spil. Hver eneste dag, morgen, middag og aften, jul og nytår og påske og sommer, fordi det hele afhænger af, om vi kan komme igennem med vores politik på en tilfredsstillende måde,« sagde LA-lederen.

Samuelsen er »helt sikker« på skattelettelser

Forløbet førte frem til en fastlåst fredag, hvor LA på den ene side stod fast på kravet om samtidighed, mens Dansk Folkeparti stod stejlt på at splitte op.

»Jeg synes efterhånden, det her cirkus snart må stoppe,« sagde Thulesen Dahl, da han mødte op til et statusmøde i Statsministeriet fredag eftermiddag klokken 14.

Efter fem timers forhandlinger kunne Lars Løkke Rasmussen altså stoppe cirkusset – nu med en ambition at lande en aftale om skat og udlændinge inden nytår.

Kort efter Løkkes pressemøde kom Anders Samuelsen ud foran Statsministeriet og sagde, at han, at er »helt sikker« på, at både skatteaftalen og udlændingeaftalen kan landes snart.

»Det er den forståelse, jeg har, og den stoler jeg på, indtil det modsatte skulle være bevist,« sagde han.

»Vi har sagt, at der skulle være en samtidighed i de her ting, og det betyder, at aftalerne skal lukkes inden jul. Det er det, der har været det afgørende,« sagde Anders Samuelsen og forsikrede om, at det bliver »nogle markante skattelettelser«.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, ville fredag aften ikke give en garanti om, at der landes en skatteaftale, inden Folketinget går på juleferie:

»Jeg er ikke sikker på, at den aftale er i hus inden jul. Men jeg er helt sikker på, at vi vil komme tættere på. Der er rigtig mange uafklarede spørgsmål, særligt i forhold til udlændingedelen,« sagde han.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, fortæller til gengæld til Berlingske, at regeringspartierne har indgået en aftale om, at finansloven ikke gennemføres ved tredjebehandlingen  mellem jul og nytår, med mindre der er indgået en skatteaftale.

»Der er en aftale om, at regeringen ikke gennemfører finansloven ved tredjebehandlingen, hvis ikke der forinden er indgået en aftale om skat,« siger han.

Dansk Folkeparti har undervejs i forløbet gjort det klart, at partiet kræver et »paradigmeskift« i udlændingepolitikken som betaling for at gå med til skattelettelser. Kristian Thulesen Dahl ville i første omgang nægte flygtninge at arbejde i Danmark, men er siden blødt en smule op. Torsdag gjorde han det klart, at de gerne må arbejde – så længe det ikke bliver en hindring for at sende dem hjem på sigt.

Fredag eftermiddag lagde Thulesen Dahl ikke skjul på, at regeringens embedsmænd har vurderet, at flere af de forslag, DF er kommet med undervejs, strider mod dansk lov og internationale konventioner.

Løkke sagde efter forhandlingerne fredag aften, at han selv og DF-formanden har haft møder med en stribe af regeringens kronjurister og har konstateret, at »det ikke er så nemt endda«.
Det er fortsat usikkert, om parterne når hinanden inden nytår.