Løkke beklager Kjer-afgang: Jeg udnævner ny minister efter weekenden

Statsminister Lars Løkke Rasmussen venter til efter weekenden med at udpege den nu tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens afløser.

Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først i næste uge udpeger Lars Løkke Rasmussen en ny miljø- og fødevareminister.

Han beklager samtidig Eva Kjer Hansens afgang som minister.

Det skriver statsministeren på sin Facebook-side.

»I lyset af de meget frugtbare samtaler, jeg i de seneste døgn har haft med de tre partier, der står bag regeringen, har jeg taget Eva Kjer Hansens beslutning til efterretning. Det betyder, at jeg efter weekenden vil gå til Hendes Majestæt Dronningen med henblik på at udnævne en ny miljø- og fødevareminister,« lyder det.

Jeg har med meget stor beklagelse modtaget miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens beslutning om at træde tilbage...

Opslået af Lars Løkke Rasmussen på 27. februar 2016

Den nu tidligere miljø- og fødevareminister meddelte lørdag formiddag, at hun trækker sig som minister.

Beslutningen kommer efter nogle turbulente uger i dansk politik, hvor Eva Kjer Hansen er blevet heftigt kritiseret for at vildlede Folketinget med sine regnestykker om de miljømæssige konsekvenser for den omstridte landbrugspakke.

I en pressemeddelelse siger Eva Kjer Hansen, at hun ikke på egen hånd vil være skyld i, at samarbejdet mellem Danmarks blå partier bryder sammen.

»Jeg har været glad for hver eneste dag, som jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium. Men jeg vil ikke stå i vejen for regeringen. Danmark har brug for et borgerligt-liberalt sammenhold,« siger hun.

Netop sammenholdet blandt de borgerlige partier har ellers været sat på prøve i de seneste dage, efter Konservative for alvor fik den såkaldte kvælstofssag til at rulle på Christiansborg.

Her udtrykte partiet deres mistillid til ministeren, fordi de mente, at Eva Kjer Hansens regnestykke fik landbrugspakken til at fremstå som bedre for miljøet, end den i virkeligheden kommer til at være.

Sagen førte til krisesnak i hele blå blok. De seneste to dage har de borgerlige partier været til møde hos Løkke på Marienborg.

Intet slap ud fra møderne, hvor der officielt blev arbejdet på at lave en grøn tillægsaftale til landbrugspakken, hvilket skulle mildne De Konservatives frustrationer.

Forhandlingerne har kørt løbende siden tirsdag og afsluttes nu altså foreløbigt med Eva Kjer Hansens exit fra den borgerlige regering.

Det er ikke mere end fem måneder siden, at Lars Løkke sidst skulle udpege en ny minister.

I september sagde regeringen farvel til sin Forsvarsminister, da Carl Holst forlod toppen af dansk politik efter en række uheldige, personlige sager.