Løkke: Barrosos reaktion er naturlig

Statsministeren ser Barrosos brev for at være en helt naturlig reaktion og siger, at det er en kendt sag, at regeringen og DF ser forskelligt på sagen.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens partiformand Pia Kjærsgaard (DF) har brugt det meste af formiddagen på at skælde ud på EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, ser statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke den store dramatik i brevet, hvor kommissionsformanden advarer mod at forbryde sig mod Schengen-aftalen.

I statsministerens optik passer kommissionsformanden blot sit arbejde.

- Det fremgår jo af EU-traktaten, at Kommissionen er sat i verden for at være traktatens vogter. Og det er jo en kendt sag, at regeringen og Dansk Folkeparti ser forskelligt på de her ting, siger Lars Løkke Rasmussen.

Forskelligt på den måde, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti har en vidt forskellig holdning til Schengen-aftalen.

- Regeringen er EU-tilhængere. Regeringen ønsker fri bevægelighed. Dansk Folkeparti er modstandere af Schengen-aftalen. Men det, at vi ser forskelligt på det, skal jo ikke forhindre os i at lave en fornuftig aftale om noget, vi ser ens på, siger Lars Løkke Rasmussen.

Her mener Lars Løkke Rasmussen, at det er lykkedes for regeringspartierne og Dansk Folkeparti at finde hinanden i den nye grænseaftale om toldkontrol, hvor han fastholder, at aftalen skal og vil flugte med Schengen-reglerne.

Lars Løkke Rasmussen forklarer, at han slet ikke læser brevet med adresse til den danske grænseaftale. Brevet handler ifølge statsministeren snarere om forårets bredere europæiske debat om behovet for bedre at kunne beskytte EUs indre grænser i situationer, hvor tusindvis af flygtninge sætter kursen mod Cypern, Italien, Grækenland og andre lande som det skete under Det Arabiske Forår.

- Hvis man læser brevet, kan man se, at det er en refleksion på den store europæiske debat om Schengen-konstruktionen. Om den frie bevægelighed, som jeg hylder og er varm tilhænger af. Men den kan komme under pres, når man ser de store flygtningestrømme, siger Lars Løkke Rasmussen.

I den sidste passage af den danske grænseaftale findes en passage om, at Danmark skal støtte Italien og Frankrig, som i de seneste måneder har talt for at forbedre medlemslandenes muligheder for midlertidigt at lukke grænserne, hvis flygtningestrømme er på vej. En passage, som ikke mindst på Dansk Folkepartis opfordring blev føjet ind i teksten.

- Her støtter jeg det synspunkt, at der skal være en mulighed for midlertidigt at sige, at så laver vi grænse. Det er jo grænse-grænse med paskontrol og politi og bomme. Men det er jo en helt anden diskussion end den beslutning, der klogt er truffet i Danmark om at opruste vores toldkontrol. Fordi nok går jeg ind for fri bevægelighed, men ikke for narkosmuglere og menneskesmuglere og våbensmuglere, siger Lars Løkke Rasmussen.