Løkke: Asylansøgere har øget udgiftspresset markant

Virksomhederne kan hjælpe Danmark ved at få asylansøgere i job, siger Løkke på Dansk Byggeris årsdag.

Foto: Thomas Lekfeldt

Mens indtægterne fra Nordsøolien falder, så stiger udgifterne til asylansøgere. Derfor er der behov for, at danske virksomheder nu hjælper med at få flere flygtninge i job.

Sådan lyder opfordringer fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der torsdag talte ved Dansk Byggeris årsdag.

Her henviste statsministeren til en ny prognose fra Finansministeriet, som viser, at den store flygtningetilstrømning kan øge befolkningstilvæksten i årene frem mod 2020 med cirka 100.000 personer.

»Det er næsten en fordobling sammenlignet med befolkningsprognosen for et år siden. Og det øger udgiftspresset markant,« siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

»Derfor er det endnu mere presserende at få styr på antallet af flygtninge, der kommer til Europa og Danmark. Og at flere af dem, der skal blive her, kommer i arbejde.«

Ifølge Lars Løkke Rasmussen har de danske arbejdsgivere og virksomheder allerede udvist samfundsansvar ved at indgå en såkaldt trepartsaftale før påske.

Aftalen betyder ifølge statsministeren, at virksomheder får bedre mulighed for ansætte flygtninge til en løn, der afspejler deres kompetencer.

»Jeg forventer, at I vil benytte de muligheder, der ligger i aftalen. For det er også på jeres byggepladser, at integrationen foregår. I bygger ikke kun broer af asfalt, stål og beton. I bygger broer mellem mennesker,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»I har vist, at der er plads til udlændinge med et begrænset dansk på vores arbejdsmarked. Bliv ved med det. Det har hele Danmark brug for.«

Lars Løkke Rasmussen understreger i talen, at regeringen arbejder på at løfte sin del af opgaven - også i forhold til at hjælpe virksomhederne.

»Lad mig sige det lige ud. Dansk erhvervsliv er blevet pålagt alt for mange byrder i form af regler, afgifter og papirarbejde. Det vil vi gøre op med,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fremhæver, at regeringen med aftalen om finansloven sænkede skatter og afgifter med fire milliarder kroner, og at regeringen har indført et såkaldt byrdestop for virksomhederne.

Blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, er til gengæld ved at miste tålmodigheden med regeringen, når det gælder tilstrømningen. Regeringen har dog sat ind på en række områder, siger Løkke.

»Vi har indført en ny integrationsydelse. Vi har strammet betingelserne for familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse. Vi har skærpet reglerne for at få permanent ophold. Vi har indført midlertidig grænsekontrol.«

»Danmark er ramt mindre hårdt end mange andre lande. Men vi er ramt. Det må vi håndtere. Ved at forsøge at få asylantallet under kontrol. Og ved at modvirke at de, der får asyl, ender på varig offentlig forsørgelse«

/ritzau/

/ritzau/