Løkke anklages for at vildlede om boligskat

Løkke lavede »halv manipulation« i tale om boligskat, mener økonom. V: Vi er politikere - ikke økonomer.

Fra Folketingets talerstol sammenlignede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udviklingen for, hvordan boligskatterne er steget de seneste 15 år med, hvor meget de vil stige i fremtiden, hvis regeringen ikke ændrer boligskatterne. Men de to tal kan ikke sammenlignes, erkender Venstres politiske ordfører. Scanpix/Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Da statsministeren reklamerede for regeringens boligskatteudspil i sin åbningstale i Folketinget, sidestillede han pærer med bananer.

Det skriver Børsen.

Fra Folketingets talerstol sammenlignede Lars Løkke Rasmussen (V) udviklingen for, hvordan boligskatterne er steget de seneste 15 år, med hvor meget de vil stige i fremtiden, hvis regeringen ikke ændrer boligskatterne.

Men de to tal kan ikke sammenlignes.

For boligskattens stigning siden 2001 på 18 milliarder kroner er opgjort i løbende priser. Og den forudsagte stigning frem mod 2040 på ti milliarder kroner er i faste priser.

Det er sjusk, mener boligøkonom i BRF kredit Mikkel Høegh i Børsen.

Og økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet kalder i avisen sammenligningen for en »halv manipulation for at understrege en pointe«.

Over for Børsen erkender politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), at de to tal om boligskatterne ikke kan sammenlignes.

»Men det mener jeg heller ikke, han gør,« siger han.

Statsministeren siger det jo lige efter hinanden?

»Ja. Men de 18 milliarder kroner er det, boligejerne har betalt mere. De ti milliarder kroner er stigningen fremadrettet.«

»Det korte af det lange er, at vi er i en situation, hvor boligskattestoppet ikke fungerer efter hensigten, og derfor vil vi lave det om. Så kan det godt være, at der er lidt cand.polit.-nørderi, som man kan være utilfreds med. Men vi er politikere og ikke økonomer,« siger Jakob Ellemann-Jensen til Børsen.

/ritzau/