Løkke afviser kritik af Fogh-regeringen

En række Venstrefolks opgør med Fogh-æraens vækst i den offentlige sektor får en kold skulder af statsminister Lars Løkke Rasmussen. S vil gå det offentlige igennem med tættekam.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er uenig i den kritik, som en række Venstrefolk i går gav udtryk for i Berlingske Tidende, hvor de kritiserede Fogh-regeringen for at have svigtet egne idealer og postet alt for mange penge i den offentlige sektor.

»Du spørger, om jeg er enig i den kritik, og det er jeg ikke. Jeg bevæger mig ikke ind i kontrafaktisk historieskrivning. Jeg har selv været en del af den regering og står fuldt inde for alle de beslutninger, der er truffet. Vi nedbragte gælden i et tempo, der ikke var forudset i de planer, vi selv havde lagt. Derfor var vi også i væsentligt bedre form end så mange andre lande, da krisen kom.« siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er et par af Fogh-regeringens helt centrale figurer, tidligere politisk ordfører Jens Rohde (V) og tidligere V-gruppeformand Christian Mejdahl, som har kastet sig ud i et opgør med Fogh-æraen. De får en kold skulder fra Venstres top, men ros fra andre ligesindede.

»Ja, for kritikken er berettiget. Det er rosværdigt, at man efter ni år i regering erkender, at strategien »send flere penge« har slået fejl i forhold til den offentlige sektor. Det offentlige forbrug er i dag 43 milliarder kroner større, end det ville være, hvis Fogh-regeringen havde levet op til de oprindelig budgetmålsætninger fra 2001 til 2009,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i dem liberale tænketank CEPOS.

Han hæfter sig ved, at de mange ekstra penge ikke har ført til, at danskerne oplever en forbedret velfærd.

Livremmen spændes ind

På Frederiksberg er Venstres rådmand Jan E. Jørgensen også tilfreds med Jens Rohdes udmelding om, at Venstre svigtede egne idealer ved at kaste sig ind i kampen om, hvem der ville poste flest penge i den offentlige sektor.

»Bedre sent end aldrig. Jeg anerkender de politiske realiteter og Foghs strategi med at gå efter midtervælgerne, men man behøver ikke ligefrem at overtage den socialdemokratiske retorik og foregøgle vælgerne, at man elsker det. Der er brug for, at vi genrejser Venstre som liberalt parti,« siger Jan E. Jørgensen.

Trods kritikken mener han, at Venstre er bedre end Socialdemokraterne til »at spænde livremmen ind, når der er brug for det«. Det afviser Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen.

»Vi vil gå den offentlige sektor igennem med en tættekam med henblik på at fokusere på kerneydelserne, frem for hele tiden at finde på nye ting, Vi er ikke blege for at prioritere. Fogh mistede fokus på hele den offentlige økonomi og udstak en masse løfter uden, at der fulgte tilstrækkeligt med penge med. Og han indførte en masse ideologiske tiltag med frit valg, som har fordyret driften,« siger Sass Larsen.